Кристалина: Парите за пенсии далеч от политиката

Кристалина: Парите за пенсии далеч от политиката
Еврокомисар Кристалина Георгиева, бивш кадър на Световната банка, предложи да се използва опита на тази институция при управлението на Сребърния фонд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството да потърси съвет за управлението на Сребърния фонд от онези, които управляват най-успешно пенсионни фондове, посъветва Кристалина Георгиева, еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

„Сребърният фонд трябва да се управлява от хора, които са независими от политическите решения, и с помощта на външни експерти. То трябва да се прави от професионалисти, които управляват пари, за хората, на които са тези пари," заяви Кристалина Георгиева по „Дарик радио".

Тя предложи българското правителство да се възползва от опита на Световната банка в областта на пенсионните фондове.

„В Световната банка пенсионният фонд се управлява независимо от останалото управление на банката и се управлява толкова професионално и толкова агресивно, че дойде едно време - преди около десетина години, че казаха, всеки, който е стигнал 50 години, може да се пенсионира с пълна пенсия. Толкова много пари има. Моят съвет е - да, има смисъл да видим дали получаваме най-доброто за тези пари," каза още еврокомисар Георгиева.

По думите й добре е да се търси по-голяма диверсификация на парите в Сребърния фонд.

„Tрябва много да внимаваме да не си сложим яйцата в една кошница, защото както изпуснем кошницата, ще отидат яйцата," онагледи тя идеята си.

Според Кристалина Георгиева може една част от парите да се инвестират и в наши облигации . Тя е категорична, че портфейлът трябва да съдържа една сравнително консервативна част, една агресивна част.

„Тази агресивна част много внимателно разпределена в няколко, точно заради теорията за яйцата и кошницата, в няколко направления, но има смисъл да се инвестира част от фонда по-агресивно," каза Кристалина Георгиева.

„Сега е много специално време. Виждаме, че навсякъде по света хората, които имат пари, са седнали върху тях и много внимават в какво инвестират. Икономиката най-вероятно е да тръгва нагоре. Може да се отвори потенциал за инвестиране, който да донесе на нашите пенсионери по-висока доходност, но това трябва да се прави изключително внимателно," отбеляза Георгиева.

„Колкото и да ни е добър рейтингът, ако задуха по-студен вятър, нещата в Европа не вървят добре, тогава няма откъде нашата икономика да е силна," предупреди обаче еврокомисар Кристалина Георгиева.

По въпроса с бонусите, тя изказа мнение, че скандалът би бил полезен, ако ускори административната реформа.

„Там, където има успешни администрации, заплатите на хората са добри, но се предполага, че те дават всичко от себе си и нямат нужда от стимулиране," допълни еврокомисарят.

#Кристалина Георгиева #Сребърен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"