Нови, по-тежки санкции чакат Русия

Нови, по-тежки санкции чакат Русия
Санкциите срещу Русия този път ще са по-строги.
A A+ A++ A

Посланиците на 28-те държави-членки на Евросъюза одобриха нови, по-тежки икономически санкции срещу Русия заради намесата й в украинската криза.

„Има споразумение по принцип за нови санкции и официалното решение ще бъде взето в понеделник чрез писмена процедура", заяви за АФП анонимен дипломатически източник. По думите на източника от Европейския съвет „пакетът от санкции е готов, но ще се дообработи през почивните дни и решението ще бъде обявено в понеделник сутринта.

Санкциите обаче може да бъдат суспендирани, ако прекратяването на огъня между Киев и проруските бунтовници, договорено в петък, се задържи и Москва изтегли войските си от Украйна, заявиха дипломати, цитирани от „Ройтерс”.

Припомняме, че по-рано през седмицата Европейската комисия обяви, че новият пакет ще допълни санкциите, приети на 31 юли, и ще засегне пазара на капитали, отбранителния сектор, стоките и технологиите с двойно предназначение. Новите санкции може да засегнат „ГазпромБанк” и „Газпром Нефт”, за които ще бъде ограничен достъпът до европейски заеми.

В петък ЕС съгласува новия пакет от санкции, в който е разширен „черният списък” на лицата от Русия и Украйна, които ЕС смята за отговорни за ескалация на насилието в източна Украйна. Пакетът включва и ограничаване на достъпа до капиталовите пазари, военната продукция, стоките и технологиите с двойно предназначение.

#Русия #Украйна #Евросъюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"