Воюващите в Украйна постигнаха споразумение за примирие, стрелбите подължават

Воюващите в Украйна постигнаха споразумение за примирие, стрелбите подължават
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Украинските власти и проруските сепаратисти постигнаха споразумение за примирие в Минск, съобщиха сепаратистите.

Представители на Украйна, Донецка народна република и Луганска народна република са подписали протокол за прекратяване на огъня от 18:00 ч. местно време днес. Новината беше публикувана в Туитър акаунта на Донецка народна република, без да се съобщават повече подробности. Официални лица от Минск все още не са потвърдили това твърдение.

"За прекратяване на огъня в зоната на конфликта в Донбас

трябва да бъдат изпълнени условията на украинския президент, а не на руския

заяви украинският премиер Арсений Яценюк на заседание на кабинета. Мирът трябва да бъде постигнат, но не на основата на плана на руския президент Путин, а на този на украинския държавен глава, което трябва да бъде подкрепено от ЕС и САЩ".

Яценюк отбеляза още, че Украйна се нуждае от мир възможно най-скоро, но не на всяка цена, тъй като плаща най-високата цена – човешки животи.

Премиерът също така посочи, че планът на Украйна трябва да включва три основни точки: спиране на огъня, оттеглянето на руската армия, възобновяване на граничния контрол.

Междувременно, украинският президент

Петро Порошенко нареди на армията да прекрати враждебните действия

в източната част на страната от 15:00 ч. по Гринуич днес след подписването на "предварителен протокол" за примирие с бунтовниците в Минск.

"Дадох нареждането на началника на ГЩ на въоръжените сили за прекратяване на враждебните действия от 18 ч (15 ч по Гринуич) на 5 септември", съобщи президентът, цитиран от пресслужбата си. Преди това Петро Порошенко съобщи в Туитър за подписването на "предварителен протокол" между Киев и проруските бунтовници в беларуската столица.

Няколко минути преди подписването на документа неговият премиер Арсений Яценюк подчерта, че мирният план трябва да предвижда изтегляне на руските войски от украинската територия, като призова западните страни да бъдат гаранти на такова споразумение.

Прилагането на споразумението за прекратяване на огъня в Украйна ще отнеме време

заяви американският президент Барак Обама след срещата на върха на НАТО.

Той заяви, че "САЩ с надежда и скептицизъм" приемат шанса за прекратяване на огъня в Украйна. В отговор на въпрос дали САЩ и Запада се отказват от нови санкции срещу Русия, ако прекратяването на огъня стане реалност, Обама подчерта, че самото споразумение е в резултат на натиска върху Русия.

В същото време, той обясни, че САЩ и нейните съюзници подкрепят усилията на президента Петро Порошенко: "В нас има надежда, но нашият опит създава скептицизъм за това дали сепаратистите ще уважат споразумението".

Междувременно, стана ясно, че в Донецк, в района на Азотния завод,

продължава артилерийската стрелба, въпреки постигнатото примирие

Кой и откъде стреля за момента не е ясно. 

Властите в града съобщават за стрелба в Птеровски район.

"По състояние на 18:00 ч. в Донецк е неспокойно: чуват се звуци от стрелба и експлозии. В момента се води артилерийски обстрел в Петровски район на града. В дежурната част на министерството на извънредните ситуации на Украйна в Донецка област са постъпили съобщения за това и екипи за заминали за мястото”, се казва в съобщение на донецкия градски съвет.

#Русия #Украйна #Донецк #проруски сепаратисти #споразумение #примирие #Петро Порошенко #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"