10 000 протестираха „За честни избори" в Русия

10 000 протестираха „За честни избори" в Русия
Блогърът Алексей Навални, който беше сред десетките арестувани на 5 март, отново протестира. "Путин държи Русия в окови" пише на плаката. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Около 10 000 души протестираха в Москва срещу изборните измами с настояване за оставката на новоизбрания президент на Русия Владимир Путин.

По данни на организаторите на опозиционния протест на на митинга „За честни избори" в центъра на столицата са дошли близо 25 000 души, докато официалната статистика на полицията съобщава за 10 000, съобщиха „Асошиейтерд прес" и БТА.

В същото време демонстрацията се охраняваше от 2500 служители на реда, а властите многократно подчертаха, че ще пресекат всякакви опити за неразрешени действия от страна на протестиращите.

„Това не са избори. Това не е президент." пишеше на плакатите пред трибуната, от която за пореден път се чуха призиви за провеждане на политически реформи и нови избори, защото тези на 4 март са били нечестни и нелегитимни.

На трибуната този път не са само лидерите на опозицията, но и наблюдатели, които следяха изборите миналата седмица. Те разказаха конкретни случаи за нарушения в хода на гласуването за президент. Очаква се да бъдат показани и видеоматериали, които показват манипулации по време на вота, предаде БНР.

На митинга започна и събирането на подписи за освобождаване на политическите затворници и на несправедливо осъдените, а също така да се проведе съдебна реформа, която да доведе до истинско правосъдие.

„Следващите демонстрации на опозицията трябва да са в деня на встъпването в длъжност на Путин – 7 май, и на Деня на Русия – 12 юни. Смятам, че тогава задължително трябва да има митинги," заяви бившият руски премиер Михаил Касянов, лидер на движението Руски народнодемократичен съюз.

„Не смятаме, че Путин е избран легитимно, затова трябва да протестираме срещу встъпването му на поста, а след това на 12 юни, празника на Русия, когато тя по конституция стана демократична страна. Тогава също трябва да поискаме от властта да уважава нашите права," добави Касянов.

Десетки са били задържани на опозиционния протест в Санкт Петернург, където едва около 250 души изразиха недоволство срещу изборните нарушения.

На демонстрациите миналия понеделник, ден след президентските избори, полицията арестува 250 протестиращи в Москва и други 300 в Санкт Петербург.

#Владимир Путин #президент #президентски избори #протест #измами #политически реформи #опозиция #Москва #Санкт Петербург #Михаил Касянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"