Златни ръкавели и стихове на Дилън Томас носи Плевнелиев от Уелс

Златни ръкавели и стихове на Дилън Томас носи Плевнелиев от Уелс
A A+ A++ A

Лидерите от НАТО ще си тръгнат от Уелс с кошница с подаръци, включително вълнени чорапи, мед и уелски торти, съобщиха британските организатори.

Подаръците бяха връчени на държавните глави и ръководителите на правителствата, участвали на срещата в Нюпорт. Сред тях има цял куп предмети и храни, които са традиционни в този край. Например лидерите ще получат ръгби топка, тъй като ръгбито се счита за национален спорт, сборник с поезията на Дилън Томас с послание от британския премиер Дейвид Камерън.

Всичко това е поставено в ръчно изработена кошница от върбови клонки. Лидерите на страните от НАТО ще опитат местни сладкиши и ще получат копчета за ръкавели от характерното за Уелс червеникаво злато.

Медът, който ще бъде подарен на политиците, е събиран в самото сърце на Уелс, а те ще получат за спомен и фотография на известния Транспортен мост в Нюпорт. Участниците ще отпият и от луксозното уиски на "Пендерин", произведено в Южен Уелс.

Лидерите ще получат и най-евтиния компютър в света "Разбъри пай" с размер на кредитна карта.

Подаръците са от повече от 25 фирми и занаятчии в цял Уелс.

 "Най-важният резултат за България от Срещата на върха в Уелс е приемането на план за готовност за действие на НАТО, който включва конкретни мерки за защита на всяка държава-членка". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Уелс след участието си в Срещата на най-високо равнище на Северноатлантическия съвет, съобщиха от прессекретариата на президента.

България ще участва активно за изпълнението на тези мерки и за постигането на по-тясна интеграция с другите държави от Източния фланг на НАТО, посочи още държавният глава. "Ще участваме в повече съвместни учения, ще бъдат изнесени контролни центрове, готови сме и за бърза политическа реакция в случай на непредсказуеми действия на някоя чужда държава", заяви Росен Плевнелиев. "Не искаме да водим войни, ние сме отбранителен съюз, който защитава демократични държави и даваме силен сигнал, че няма да допуснем дестабилизация на нито една от страните-членки", посочи държавният глава.

Президентът отново подчерта, че страните от НАТО трябва да отделят повече средства за отбрана, за да докажат своето единство и солидарност. В следващия 10-годишен период държавите от НАТО са постигнали консенсус да се стремят плавно да увеличат и да постигнат 2% от своя БВП за отбранителни разходи. България е предложила Националният център за командване и контрол във Варна за наблюдение на акваторията в Черно море да бъде превърнат и надграден като изнесен команден център на НАТО. "Предложили сме и модерният полигон в Ново село да бъде оперативно свързан с други центрове за учения например в Румъния, Полша и Германия", коментира Росен Плевнелиев.

Приетите документи на Срещата са били одобрени с пълен консенсус, отбеляза още държавният глава. Обща е била и оценката по отношение средата на сигурност. "Има съгласие и за действията, които държавите-членки трябва предприемат, за да бъдем адаптивни и да можем да решаваме проблемите, включително и около нашите граници", коментира още Росен Плевнелиев. "Досега не бяхме достатъчно ефективни в интеграцията на нашата армия със съседите ни, не бяхме достатъчно ефективни и в изработването на съвместни проекти по линия на инициативи като Интелигентна отбрана, Свързаност на силите и Инициативата за рамкови нации. Това ще се промени и ще работим да има по-силно присъствие на български инициативи и проекти в рамките на НАТО", коментира още пред представителите на медиите българският държавен глава.

Източник: БГНЕС

#Уелс #НАТО #среща #подаръци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"