Политически искри подпалиха лекарския събор

Политически искри подпалиха лекарския събор
Д-р Андрей Кехайов си направи самоотвод и няма да участва в изборите за нов председател на БЛС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима са кандидатите за председател на Българския лекарски съюз, след като един от претендентите – д-р Андрей Кехайов, бивш председател на съсловната организация, си направи самоотвод.

Д-р Марияна Кирилова, кандидат на Велико Търново, проф. Гено Киров, номиниран от София, и настоящият председател на БЛС д-р Цветан Райчинов, който е кандидатурата на Русе, са тримата претенденти за председателския пост на БЛС, съобщи БНР.

Това стана ясно по време на събора на БЛС в Плевен, който започна със скандал. Петимата делегати от лекарската колегия в Търговище, които представляват над 300 медици от областта, както и половината делегати от Смолян, не получиха право на участие в избора на новия Управителен съвет на БЛС.

Според главния секретар на Съюза доктор Димитър Ленков делегатите не са превеждали членския си внос към организацията повече от три месеца, което според Устава ги лишава от право на глас.

От своя страна председателят на лекарската колегия в Търговище заяви , че членският внос е внесен, но техническа грешка не е отчела това.

„За мен бе въпрос на морал," обясни по този повод самоотвода си бившият председател на съсловната организация д-р Андрей Кехайов.

Той изтъкна като мотив за отказа си от надпреварата „политическо вмешателство" - присъствието на събора на бивш здравен министър стоматолог, асоцииран член в БЛС.

„Това е първият асоцииран зъболекар към Българския лекарски съюз и неговото присъствие опорочи нещата. Неговото присъствие е недопустимо. Искат да употребят енергията на лекарите за политически цели – недопустимо," възмутен е Кехайов

„Призовах и останалите участници да направят отвод. Имам предвид - настоящия председател, избран на незаконен събор, който не се отчете за период от две години," каза д-р Кехайов.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов все още дължи обяснение пред делегатите за какво са похарчени над 2 милиона от членския внос на лекарите през последния мандат и за това дали е морално да получава едновременно солидни заплати от БЛС и от ДКЦ в Русе, се отбелязва в съобщение от пресцентъра на Сдружение „Български лекар".

Д-р Кехайов изрази недоволство, че на събора не е бил поканен действащият здравен министър д-р Стефан Константинов.

„Аз взех своето решение, защото управлението на Лекарския съюз е голяма отговорност. Аз не бягам от тази отговорност, но то нито ми е било цел, нито – самоцел," каза д-р Андрей Кехайов, цитиран от „Фокус".

#БЛС #Българския лекарски съюз #Андрей Кехайов #зъболекар #Стефан Константинов #Марияна Кирилова #Гено Киров #Цветан Райчинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници