Асад обстреля бунтовниците, после прие Кофи Анан

Асад обстреля бунтовниците, после прие Кофи Анан
Кофи Анан напуска хотела си в Дамаск и се отправя към дълго чаканата от международната общност среща с Башар Асад. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийският президент Башар Асад и международния посланик на ООН и Арабската лига Кофи Анан са провели разговори в „позитивна атмосфера", съобщи националната телевизия на Сирия.

Международният мирен пратеник Кофи Анан беше приет от Башар Асад след многократни опити на международната общност да разреши по дипломатически път кръвопролитния конфликт в Сирия, който продължава вече близо година, предадоха АФП и „Фокус".

Това е първото посещение на Кофи Анан в страната в тази му роля. Преди дни Сирия допусна хуманитарния пратеник на ООН Валери Амос до бунтовническия град Хомс след многократни откази.

Според генералния секретар на ООН Бан Ки Мун приоритетите на мисията на Анан са три: незабавно прекратяване на огъня, глобално политическо решение на кризата и достъп и оказване на хуманитарна помощ.

Преди посещението си Анан предупреди срещу засилващата се милитаризация в Сирия, която усложнява положението в страната.

След срещата си със сирийския президент в събота Кофи Анан ще разговаря в неделя с представители на сирийското правителство и на гражданското общество в страната, след което ще посети и други страни в региона, за да се срещне с ръководителите на опозицията извън Сирия.

Преди „позитивната" среща между Асад и Анан сирийските правителствени войски извършиха тежък обстрел срещу северозападния град на протести Идлиб, като най- вероятно подготвят сухопътно нападение.

„Това е най- тежката бомбардировка, откакто войсковите части бяха изпратени в Идлиб по-рано тази седмица. Това е подготовка за офанзива по суша," заявяви ръководителят на локализираната във Великобритания Обсерватория за човешките права Рами Абдел Рахман.

В същото време арабските външни министри се срещнаха в Кайро, за да обсъдят сирийската криза на фона на усилията на арабските страни и на Запада да окажат натиск върху режима на президента Башар Асад.

Комитетът на Арабската лига за Сирия, който включва Египет, Судан, Оман, Алжир и генералният секретар на организацията - Набил ал Араби, се срещнаха преди по-мащабната среща на висшите арабски дипломати и руския външен министър, Сергей Лавров.

„Дошло е времето да приведем в действието предложението за изпращане на арабски и международни войски в Сирия," заяви катарският външен министър, шейх Хамад бин Ясим ал Тани по време на срещата.

#Сирия #Кофи Анан #ООН #Башар Асад #Валери Амос #Хомс #Идлиб #Кайро #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници