Бедствено положение в община Берковица (Обновена)

Бедствено положение в община Берковица (Обновена)
Всички жители на община Берковица, чийто живот е в опасност, могат да звънят на дежурния телефон 88 418 или 112. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бедствено положение, вследствие на падналия пороен дъжд, е обявено в община Берковица. Тежка е ситуацията и в други две общини от монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново.

Заради значителните валежи през последното денонощие, достигащи до 50 л/кв.м, са наводнени обществени сгради и частна собственост по поречието на Берковска река и в ниските части на общината - районите около кв. „Беговица“, кв. „Заряница“, ул. „Берковска река“, ул. „Николаевска“ до района на жп прелез и ул. „Елин Пелин“.

70-80 къщи са в бедстващо положение и за да се стигне до тях, трябва да се оттече реката. Общината се нуждае от тежка техника.

Основната част от водата, заляла Берковица, не е от падналия в града валеж, а идва от Балкана, където продължава да вали, обясни кметът на град Берковица Димитрина Каменова. Тя увери, че всички канали и речни корита в града са били почистени през 2013 г. 

Въведен е в действие Общинският план за защита при бедствия в частта му „Действие при наводнение“.

Има евакуирани семейства, няма данни за пострадали. Три моста са залети от вода, а един е с отнесени парапети.

Провеждат се спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи с цел ограничаване въздействието и ликвидиране на последствията от възникналото наводнение.

Всички жители на община Берковица, чийто живот е в опасност, могат да звънят на дежурния телефон 88 418 или 112. Поради аварирал трафопост жк „Заряница“ останаха без ток през нощта.

Наводнени къщи има и в село Говежда, община Монтана, където е прелял приток на река Огоста.

В община Георги Дамяново продължава да вали, 10 села са без ток. 7 села са откъснати от третокласния път, 4-5 моста са разрушени. Всички хора са евакуирани и засега няма пострадали.

Кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров обяви, че има трима човека, които са останали в планината. Той увери, че те са добре, но достъпът до тях е много труден на този етап.

Хората се надяват скоро дъждът да спре.

#порои #Берковица #община #положение #бедствено #наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"