Съдят норвежкия терорист по телевизията

Съдят норвежкия терорист по телевизията
Андерш Брайвик при едно от явяванията си в съда. В сряда той получи обвинения в тероризъм и предумишлени убийства. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Процесът срещу норвежкия терорист Андерш Брайвик ще бъде излъчван по телевизията, разреши Окръжният съд в столицата Осло.

След двете атаки, които отнеха живота на 77 души, в сряда Брайвик получи официално обвинение в тероризъм и предумишлени убийства.

Процесът срещу Брайвик ще бъде отразяван от повече от хиляда журналисти от различни страни, като правото за предаването му получи националният норвежки телевизионен канал NRK, съобщиха „Ехото на Москва" и „Фокус".

Телевизионното излъчване на процеса, който трябва да започне на 16 април, ще бъде със сериозни ограничения, се отбелязва в съдебното решение.

Няма да бъде разрешено да се предават показанията на повечето свидетели и показанията на самия „норвежки стрелец". Все пак, зрителите ще могат да видят встъпителните и заключителните речи на обвинението и защитата.

По данни на следствието, на 22 юли 2011 г. той е произвел взрив близо до комплекса правителствени сгради в центъра на Осло, където се намира кабинетът на министър-председателя, при който загинаха осем души.

След няколко часа престъпникът откри огън в младежкия лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Утьоя близо до столицата Осло, и уби още 69 души. В резултат на неговите действия пострадаха общо 242 души.

Още при първите разпити Брейвик призна, че е извършил терористичните актове, но не се смята за виновен.

#Андерш Брайвик #Норвегия #Осло #тероризъм #Брайвик #процес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници