Противник на Путин поиска политическо убежище в България

Противник на Путин поиска политическо убежище в България
Николай Кобляков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руският активист за човешки права Николай Кобляков, който от понеделник вечер е под домашен арест в София, е стартирал процедура за получаване на политическо убежище в България.

До президента Росен Плевнелиев е внесено искане за предоставяне на политическо убежище, поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава, посочва БГНЕС.

Руският правозащитник Николай Кобляков, който бе задържан на летището в София по искане на Русия и "Интерпол" и по-късно пуснат срещу подписка, от 1 септември не може да излиза от дома си без прокурорско разрешение.

Тогава пред БНР Кобляков заяви: "Сега съм поставен в апартамент под наблюдение и по-точно под домашен арест. Преди бях свободен в границите на България, а сега трябва да стоя само в един апартамент. Не мога да изляза от него без разрешението на прокурора. И това важи за всяко излизане и за всяка покупка, която искам да направя".

На въпрос дали е бил търсен от руските власти по-рано, тъй като обвинението за измами с външнотърговското дружество "Станкофранс" датира от 2004-та година, правозащитникът отговори: "Разбира се, че не. И това е наистина странно, тъй като, ако погледнете в интернет страницата на асоциацията "Свободна Русия", на която съм активен член, ще видите, че тя е създадена като гражданско движение през 2011-а година. Официално тя беше регистрирана през май 2012-а. Това дело срещу мен започна през октомври същата година - 8 години след извършването на предполагаемото престъпление, но пък 3 месеца след регистрирането на асоциацията". Асоциацията "Свободна Русия" е създадена и работи във Франция.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение за човешки права "Russie-Libertés" ("Свободна Русия") и основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

Николай Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г. при кацането му с полет от Париж и освободен от българския арест на 1 август със забрана да напуска страната в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията. Официално той е арестуван във връзка с издадена от Интерпол Европейска заповед за арест (червена бюлетина) за извършване на криминално престъпление "мошеничество в особено големи размери" през 2004-2005 г.

Арестът на Кобляков предизвика остра обществена реакция заради съмнения за политически мотивирано действие. Веднага след задържането защитници на човешките права протестираха пред френското посолство в София и българското посолство в Париж. До момента близо 22 000 души са подписали и онлайн петиция срещу екстрадицията на Кобляков в Русия.

В защита на руския активист застават едни от най-големите френски неправителствени организации за защита на човешките права Amnesty International Франция и ACAT, както и самата "Свободна Русия", чийто член е Кобляков.

"Николай Кобляков е активен член на Russie-Libertés и ако бъде екстрадиран в Русия, може да стане жертва на несправедлив процес и политически обоснована присъда заради своя активизъм", допълва Алексис Прокопиев, председател на гражданското сдружение "Russie-Libertés".

"Потисничеството на Русия драматично се засилва през последните няколко години", посочва Женевив Гариго, председател на Amnesty International Франция. "Защитници на човешките права са преследвани за изфабрикувани престъпления, за които получават тежки присъди след несправедливи процеси."

#Николай Кобляков #Путин #Интерпол #активист #Франция #Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници