Нови 130 млрд. евро спасяват Гърция от фалит

Нови 130 млрд. евро спасяват Гърция от фалит
В петък обаче ще бъдат преведени единствено 35,5 млрд. евро, които са пряко свързани със замяната на дълга и са предназначени да помогнат на банките да предоставят гаранции пред ЕЦБ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовите министри от еврозоната деблокираха в петък 35,5 млрд. евро, необходими за частичното опрощаване на гръцкия дълг след успешния обмен на облигации с частните инвеститори в четвъртък.

„Операцията беше условие за отпускането на втори помощен пакет за Атина на стойност 130 млрд. евро“, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от АФП и „Фокус“, след телефонна конференция на еврогрупата.

„Има всички предпоставки членовете на еврозоната да дадат окончателното си одобрение за превеждането на парите от втория помощен план за Гърция на стойност 130 млрд. евро“, каза председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

В петък обаче ще бъдат преведени единствено 35,5 млрд. евро, които са пряко свързани със замяната на дълга и са предназначени да помогнат на банките да предоставят гаранции пред ЕЦБ. Гърция ще получи останалата сума от помощта през следващата седмица.

Въпреки успешната сделка рейтинговата агенция „Фич“ намали рейтинга на Гърция, който досега беше на ниво „С“, и оцени състоянието на страната като „ограничен фалит“. Агенцията уточни, че след пълното завършване на процедурата ще промени отново рейтинга на Гърция.

Жан-Клод Юнкер приветства успеха на плана за опрощаване на гръцкия дълг от частните кредитори и факта, че Атина е изпълнила „по удовлетворителен начин“ изискванията на своите партньори. Към Международния валутен фонд (МВФ) пък Юнкер отправи призив да участва в отпускането на помощта със „значителен принос“.

Генералният директор на (МВФ) Кристин Лагард определи споразумението за гръцкия дълг като важна стъпка, но така и не коментира дали фондът сега ще бъде готов да отпусне повече средства за Атина.

„Приветстваме участието на частния сектор в дълговото споразумение, предложено от гръцките власти. Това е важна стъпка и значително ще намали средносрочните нужди от финансиране на Гърция и ще допринесе за устойчивостта на гръцкия дълг“, се казва в изявление на Кристин Лагард.

„Аз съм много доволен от позитивните данни за обмена на дълга в Гърция“, заяви комисарят на Европейския съюз по икономическите въпроси Оли Рен, добавяйки, че резултатът е значителен принос за финансовата стабилност в еврозоната като цяло.

Частните кредитори са доволни от начина, по който се провежда преструктурирането на гръцкия дълг, се съобщава в разпространеното заявление на най-голямата организация, обединяваща частните държатели на гръцкия дълг - Институт за международни финанси, предават РИА „Новости“ и „Фокус“.

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос не пропусна да отбележи, че „реално остават 7 млрд. евро“ до постигане на крайната цел за съкращаване на гръцкия дълг с общо 107 млрд. евро.

#Гърция #Волфганг Шойбле #ЕЦБ #МВФ #Жан-Клод Юнкер #Евангелос Венизелос #Кристин Лагард #Оли Рен #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"