Идват дъжд и гръмотевици, код "оранжев" в 8 области

Идват дъжд и гръмотевици, код "оранжев" в 8 области
A A+ A++ A

Над планините от Западна България днес ще има значителна облачност и още в следобедните часове ще има превалявания. Възможно е да прегърми. Това предвиждат синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над масивите от останалата част от страната ще има временни увеличения на облачността, но ще бъде без валеж. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, който през деня постепенно ще се усилва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 12°.

До утре валежи ще обхванат цялата страна. На места ще има гръмотевици, предупреждават от НИМХ.

"Оранжев" код за обилни валежи за 8 области е обявен за утре, 3 септември. За останалата част от страната кодът е "жълт". Очакваните количества дъжд за денонощието са 30-60 л/кв.м.

През нощта облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява. Ще има валежи, главно в югозападната половина от страната и на места те ще са интензивни. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър. През деня валежите ще обхванат цялата страна. На места ще са придружени от гръмотевици.


По-големи количества валежи се очаква да паднат в Западна и Централна България. Вятърът от изток-североизток ще се усили - ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно и силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд - до 28°. Атмосферното налягане през деня слабо ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд, до 28°, в София около 21°.

Над планините ще бъде облачно и ще вали дъжд. Ще има и гръмотевична дейност. Вятърът ще е умерен, временно и силен от изток-югоизток. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 м ще достигне 16°, на 2000 м – около 10°.

По Черноморието облачността ще е значителна. С прекъсвания ще превалява дъжд. По-интензивни и на повече места ще са валежите по южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен вятър от изток-североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са 24°-26°, близки до тази на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

#валежи #гръмотевици #НИМХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"