Дянков „диверсифицира“ финансирането на външния дълг

Дянков „диверсифицира“ финансирането на външния дълг
Дянков представи своята идея за „диверсификация“ на финансирането на външния дълг по време на парламентарния контрол. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансирането от близо 2 млрд. лв. по предстоящите в началото на 2013 г. плащания по външния дълг ще бъде събрано от три различни източника, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол.

Планът за диверсификация на вицепремиера е една част да дойде от приватизация на ненужни държавни активи, друга да бъде покрита с краткосрочни държавни ценни книжа със срок до три години, а трета - със средносрочни пет- или седемгодишни еврооблигации, съобщи БТА.

По думите на Симеон Дянков доброто съотношение между тези три различни източника на финансиране е по една трета от всеки вид.

Финансовият министър припомни, че в Закона за държавния бюджет за 2012 г. е определено, че 2 млрд. лв. е максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет.

Дянков посочи, че инвестиционният рейтинг на страната и макроикономическите й показатели дават възможност за пазарно финансиране - както местно, така и на международните капиталови пазари.

„През 2015 г. също предстои голям падеж от така наречения дълг на Милен Велчев, така че отсега трябва да мислим и за него“, добави той.

Съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров постави под въпрос събирането на една трета от дълга от приходи от приватизация. Според него държавата трябва да си остави и буфери пред всяка от трите възможности.

„Не трябва да се инвестират масово средства от Сребърния фонд в държавни ценни книжа“, категоричен беше Мартин Димитров.

Преди дни председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че парите от Сребърния фонд трябва да се използват за по-голяма доходност, но използването на всички 1,7 млрд. лв. от Сребърния фонд за погасяване на външния дълг не е най-доброто решение за страната.

Подобни опасения изрази бившият финансов министър Пламен Орешарски.

#ценни книжа #приватизация #външен дълг #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"