Испанците на бунт срещу реформите в трудовата сфера

Испанците на бунт срещу реформите в трудовата сфера
Протестиращите изпълниха площад „Пуерта дел Сол“ в Мадрид. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Испански синдикати не успяха да постигнат компромис с правителството за реформата на трудовия пазар и призоваха за обща стачка на 29 март.

Промените, приети от правителството през февруари, намаляват разходите на работодателите при уволняване на служители. Досега фирмите трябваше да изплащат по 45-дневни възнаграждения за всяка отработена година, но реформите в повечето случаи ги намаляват до 33.

Освен това компаниите, изпаднали в затруднение, ще могат да се оттеглят от колективните трудови договори, подписани със синдикатите. От три на две години ще бъде намален и срокът, в който фирмите могат да държат служители на временен договор с по-ниски осигуровки, предадоха „Ройтерс“ и „Дневник“.

Безработицата в Испания е близо 23%, което поставя страната на челна позиция в ЕС по негативния показател. Преди седмица премиерът Мариано Рахой обяви, че ще задържи публичния дефицит на 5,8% от БВП вместо на договорените с Европейския съюз 4,4%, което допълнително увеличи натиска за реформи.

Според скорошно изследване на Metroscopia 74% от испанците не вярват, че реформата на трудовия пазар ще помогне за създаване на работни места. Същото проучване обаче показва, че 67% са на мнение, че обща стачка няма да е от полза и дори може да влоши икономическата ситуация.

Миналия месец стотици хиляди протестираха в Испания срещу промените заради опасения, че те нарушават правата на работещите и че бюджетните съкращения разрушават социалната държава.

Последната обща стачка в Испания през 2010 г. беше първата от осем години за страната, която бележеше забележителни икономически резултати заради финансовия балон в строителния сектор. Тогавашната стачка обаче имаше ограничен ефект, тъй като синдикатите представляват по-малко от една пета от работниците.

#Испания #протест #реформи #Мариано Рахой #дефицит #стачка #синдикати #работодатели #безработица #уволнение #бюджетни съкращения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"