Скъпите яйца са по-евтини в малките магазини

Скъпите яйца са по-евтини в малките магазини
В големите вериги в Ловеч и Плевен яйцата достигнаха 41 ст./брой. Снимка: www.organicbuyersgroup.com
A A+ A++ A

С между 4 и 7 стотинки се e увеличила цената на яйцата за изминалата седмица, сочи справката за цените на основни хранителни продукти на Министерството на земеделието.

Между 19 февруари и 7 март цената на яйцата в големите търговски вериги бележи висок ръст, а скокът в по-малките магазини се оценява като „много по-малък“.

През изминалата седмица министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов „разследва“ високите цени на яйцата в България. Все още не е установено къде по веригата са причините за рекордното поскъпване - при производителите, доставчиците, търговците или вносителите.

Средната цена на едро на яйца размер М е 32 ст., т.е. 23,1% по-висока спрямо предходната седмица. Най-евтино яйцата са се продавали в област Бургас – 27 ст., а най-скъпо – 36 ст., в Ловеч.

Като цяло обаче във всички области цените са се увеличили спрямо миналата седмица с между 3 и 10 ст. В големите търговски вериги средно за цялата страна клиентите купуват със 7 ст. (21,8%) по-скъпи яйца за размер М и с 6 ст. (16,7%) по-скъпо за размер L.

Така във веригите клиентите са купували през изтеклата седмица яйца на цени между 35 ст. във Видин и 41 ст. в Ловеч и Плевен. В цялата страна е отчетено увеличение на цените - от 4 ст. в Стара Загора до 10 ст. в Благоевград и Кюстендил.

В големите супермаркети цените на яйца с размер L се движат в границите от 39 ст. в Кърджали до 45 ст. в областите Пазарджик и Пловдив. Покачването на цените във всички области е между 2 и 10 стотинки. Най-много цената се е качила в Благоевград, Кюстендил и София.

През изтеклата седмица цените на пилешко месо в страната остават сравнително стабилни, отбелязват от Министерството на земеделието и храните.

Средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна. Като цяло пазарът на брашно тип 500 – както на едро, така и на дребно – е относително спокоен.

От министерството обаче регистрират леко покачване на средната цена на едро на цяло агне и относително запазване на средните цени на дребно на агнешко месо и неговите разфасовки (бут и плешка).

Леко повишение се отчита на средните цени на рафинирано слънчогледово олио на едро и в големите търговски вериги и запазване на нивото от предходната седмица в малките търговски обекти.

#яйца #Министерството на земеделието #търговски вериги #Мирослав Найденов #олио #брашно #пилешко #агнешко #захар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"