Призна ли македонска нация Вселенският патриарх Вартоломей?

Призна ли македонска нация Вселенският патриарх Вартоломей?
Вселенският патриарх Вартоломей се е съгласил да бъде заснет филм за светите братя Кирил и Методий, в който се споменава македонска нация, но не се говори въобще за българска. Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A


Вселенският патриарх Вартоломей се е съгласил да бъде заснет филм за светите братя Кирил и Методий, в който се говори за македонската нация, а не се споменава, че те имат връзка с България, твърди вестник „Вечер“.

Продукцията била на чешката национална телевизия и студио „Барандов“ от Прага, а заглавието на филма било „Кирил и Методий, славянските апостоли“.

„Българските историци са сърдити защото във филма не се споменава българската нация, а се говори и за заговор за т.нар. „чешка връзка“, насочена срещу България. В нея се намесва и еврокомисарят Щефан Фюле, който постоянно отказвал българските факти за кражба на историята и подкрепял Македония за членство в ЕС“, твърди изданието и посочва, че проектът бил замислен като паневропейски и представлявал исторически факти и събития, които засягат няколко нации като поляците, руснаците, македонците, сърбите и гърците.
Според български историци, твърди изданието, подкрепата на филма означава, че Вартоломей вече е признал македонската нация и църква.

Канал 5 коментира, че „българските радикали се страхуват, че Вартоломей е признал македонска нация и църква”. Телевизията отбелязва, че Вселенският патриарх се е подписал, че одобрява проекта, който касае няколко нации – поляци, руснаци, македонци, сърби и гърци, като в документа били пропуснати българите.

#гърци #сърби #македонци #руснаци #поляци #България #нация #българска #македонци #Вартоломей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »