Преките щети от руското ембарго са от 5 до 10 млн. лв.

Преките щети от руското ембарго са от 5 до 10 млн. лв.
Има засилени доставки към България от Полша и Гърция на плодове, зеленчуци и животинска продукция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преките щети от руското ембарго са от 5 до 10 млн. лв., а косвените ще се изчисляват тепърва. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев на пресконференция с финансовия министър Румен Порожанов.

"Българските земеделски производители през тази година, която беше доста неблагоприятна от климатична гледна точка, пострадаха както от ограничения добив, така и от кризата с руското ембарго", каза земеделският министър.

В момента има засилени доставки към България от Полша и Гърция на плодове, зеленчуци и животинска продукция.

Според Грудев всяка година нашите производители страдат от нелегален внос на земеделска продукция – плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Краткосрочните мерки, които министерството ще вземе, са свързани със засилване на контрола за потенциален нелегален внос на стоки от земеделски произход, най-вече плодове и зеленчуци, както и засилване на контрола по граничните пунктове.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов обяви, че към момента има практики за доставки на стоки у нас от фирми еднодневки, които доставят стоки и изчезват след 2-3 седмици, появяват се нови, след това и дирята на фиска много умело се покрива.

#щети #руско #ембарго #нелегален #внос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »