Щатни служители в МЗ имали и граждански договори

Щатни служители в МЗ имали и граждански договори
Проблемът е, че за мен не е редно да си и на трудов, и на граждански договор към една и съща институция, каза Ваньо Шарков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Консултанти по СПИН и туберкулоза са работили и на трудов, и на граждански договор към Министерството на здравеопазването, обяви депутатът от „Синята коалиция“ и член на здравната комисия в парламента д-р Ваньо Шарков.

Той се позова на справка за сумите, получавани по граждански договор за 2010 г. и за 2011 г., на консултанти по програмите към Министерството на здравеопазването по превенция на ХИВ/СПИН и тези за подобряване на контрола на туберколозата и за Националната програма по туберколоза, предаде „Фокус“.

„Проблемът е, че за мен не е редно да си и на трудов, и на граждански договор към една и съща институция и по този начин да печелиш допълнително. В този списък е и пиарката на министъра на здравеопазването, която е координатор или не знам каква по Глобалния фонд“, заяви Ваньо Шарков и увери, че не познава хората с по два договора.

По думите му сред тях има „някакви шофьори, има секретарка, която е в Дирекция „Финанси“ на министерството“.

В справката за 2011 година е посочено, че по програмата по ХИВ/СПИН пиарката на Министерството на здравеопазването Мария Чипилева е взела 3600 евро като координатор по връзките с обществеността.

През 2011 г. шофьорът Борислав Ковачев е получил допълнително 5880 евро от Програмата за борба с ХИВ/СПИН, над 5000 евро е взел и неговият колега Валентин Матов. Медицинският координатор по програмата за туберкулоза Владимир Миланов е получил над 15 000 евро.

Шофьорите в Министерството на здравеопазването вземали по-високи възнаграждения от експертите, сочи справката на „Синята коалиция“. Средните суми са между 1000 и 5000 евро.

Например през 2010 г. шофьорът Васил Манов е получил 4200 евро. Неговият колега Борислав Ковачев – 5880 евро. 5160 евро е получил шофьорът Илия Илиев, шофьорът Николай Велков е взел 2870 евро. Стефан Джоганов, който е бил организатор по транспорта по програмата за ХИВ/СПИН, за 2010 г. е получил 3600 евро.

Между 50 и 250 евро варират възнагражденията на експертите за консултантската им дейност.

Шефката на програмата по туберкулоза Тонка Върлева е взела 14 400 евро, същата сума е взел и медицинският координатор Владимир Миланов.

Мениджърът по доставките Румен Андреев е получил 11 040 евро. Константинос Ягилис, който е старши асистент по доставките, е взел 4080 евро, колегите му Марко Ганчев и Поля Методиева са с по 3000 евро.

Поля Методиева е възнаградена и със средства в размер на 3600 евро от програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“, по която шофьорът Мартин Тодоров е получил 5400 евро.

Депутатът изрази съмнение, че всички са служители на министерството, като според него в справката фигурират и външни лица.

„Има хора, които са получили доста сериозни възнаграждения - има и 15 000 евро, на фона на това, което се случва в страната, и това е по граждански договор“, каза още Ваньо Шарков.

Депутатът от „Синята коалиция“ е предал списъка със служители с граждански и трудови договори на премиера Бойко Борисов, който вече им е поискал обяснения.

#Ваньо Шарков #граждански договори #трудови договори #Министерството на здравеопазването #ХИВ/СПИН #туберкулоза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"