Отводняват разкопките на Ларгото, подготвят ги за зимния сезон

Отводняват разкопките на Ларгото, подготвят ги за зимния сезон
Започна активната работа по разчистването и отводняването на Античен комплекс "Сердика" - Ларгото. Снимка: mc.government.bg
A A+ A++ A

Започна активната работа по разчистването и отводняването на Античен комплекс "Сердика" - Ларгото.

Екип на Министерство на културата от сутринта са на обекта и предприемат необходимите мерки за подготовката му за предстоящия зимен сезон, съобщиха от ведомството.

Под наблюдението и инструкциите на експерти и археолози работните групи подменят специалните полиетиленови "дишащи" покрития, защитаващи античните зидове от климатични влияния и отводняват цялата площ на античния комплекс.

В началото на седмицата в Министерството на културата се проведе пресконференция, на която министърът на културата Мартин Иванов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представиха конкретните мерки, които ще предприемат двете институции за опазване на откритата археология на Ларгото. Те поставиха и краен срок (15 септември) за изпълнение на аварийната консервация.

Целта на предприетите мерки е да се овладее текущото състояние на културно-историческия обект и да се съхрани до окончателната реализация на проект – "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

#Ларгото #Министерство на културата #Мартин Иванов #Йорданка Фандъкова #"Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" #зимен сезон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"