217225 статии       |       475 интервюта       |       1540 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85845| EUR 1.95583| GBP 2.28024|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Внасят подписка за възстановяване на паметниците на 1-ви и 6- полк

28 август 2014, четвъртък / 11:41; Коментари: 0
Send to Kindle
Внасят подписка за възстановяване на паметниците на 1-ви и 6- полк
В Столична община ще бъде внесена подписка за възстановяване на паметника на бойците от Първи и Шести пехотен полк в София. Снимка: www.tangra.bg

В Столична община ще бъде внесена подписка за възстановяване на паметника на бойците от Първи и Шести пехотен полк в София, загинали в Балканските войни и Първата световна война. Поради тази причина инициаторите искат спиране на конкурса за обновяване на съществуващия сега на мястото паметник "1300 години България" в НДК.

Един от участниците в подписката – Марин Гергов, който е направил и изследване за стария монумент, обясни, че то е достатъчно точно и се базира на снимки, на карти, на аерофотоснимки от 1940-а година, на които се вижда старият паметник, къде точно е бил, и съответно аерофотоснимка от 1984-та година, на която се вижда новият паметник - архитектурно-скулптурен комплекс – "1300 години България". Оказва се, че новият е построен на мястото на стария, т.е. 1979-а или 1980-а, когато го разрушават стария, точно на неговото място се построява новият паметник

На паметника на 1-ви и 6-ти полк са били поставени между 3 и 4 хил.плочи на загинали в трите войни за национално обединение и всъщност този паметник съществува повече 45 години.

Инициаторите на подписката искат просто да се възстанови старият паметник на неговото оригинално място, по начина по който е бил. Той представлява три високи стени под буквата "П" и в средата на стените има един лъв с картата на Санстефанска България. Лъвът все още съществува, той се пази във Националния военноисторически музей, две трети от плочите също са запазени, когато е разрушаван, прибрани са може би в Музея на София или някой от другите музеи.

Марин Гергов обясни, че събраните до момента подписки по инициативата, която е започнала спонтанно във Фейсбук, са над 3200.

 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: