Иван Костов: Ако фалират КТБ, ще кажа имената на тези, които ще я ограбят

Иван Костов: Ако фалират КТБ, ще кажа имената на тези, които ще я ограбят
A A+ A++ A

Предстоят ни изключително тежки дни между 27 ноември и 20 декември, точно преди Коледа. Това предупреди в ефира на бТВ бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.

Анализирайки противоборствата около затворената Корпоративна търговска банка, той каза: "Тези, които си мислят, че след като шейната е пусната по улея, все ще стигне финала, не са прави и шейната ще излети".

Фалирайки банката, означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода, поясни позицията си Костов. Той даде да се разбере, че ще назове имената на хората, които искат затварянето на КТБ и ТБ "Виктория" - с единствената цел да ограбят активите им.

"Ако допуснат рисковете да се сбъднат, ще кажа имената на тези хора", закани се експремиерът. "трябва да е ясно кой ще разграби банката, ако не я спасят".

Според него хората виждат откъде идват атаките срещу банката. "Проследете в медиите кои искат затваряне на двете банки. Ако не ги видите, аз ще ги кажа", обеща той.

Решението според него е възможно по два плана, които са реалистични. Още сега да се влезе в преговори с виенския фонд, който предлага оздравяване с 1 млрд. лева. "Ако има инвеститор, готов да даде 1 млрд. лева, както се твърди в медиите, трябва още сега да се влезе в преговори и банката може да заработи без участието на правителството и БНБ. При положение, че посоченият виенски инвеститор не съществува, или не иска да се ангажира, КТБ можела да се оздрави от държавата и БНБ с много по-малко от цитираната сума 3,7 млрд. евро", смята Костов.

"Ако не могат да спасят банковата група - да ме питат. В ръцете ми са загивали 14 банки и знам как разграбиха след това активите им", посочи бившият премиер. Той изтъкна, че е загрижен за всички банки.

"Искам да спася банковата система от кризата, която е надвиснала над нея. Финансовото оздравяване на банките е венецът на моя живот, това е моето послание. Успял съм да оздравя няколко банки, които се приватизираха и сега са гръбнакът на банковата система", каза Костов.

Според него няма дупка от 5 млрд. лв. в КТБ, както се тиражира в медиите. От името на екипа, с който работи, Костов посочи: "Има готови планове, интелектуален продукт, с които да се балансира собственият капитал на банката. Знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври". От управленски позиции правилното решение по думите му минава през следните стъпки:

- веднага да изберат нов управител на БНБ;

- веднага да актуализират бюджета;

- да дадат възможност за предлагане на нов бюджет, който да стъпи на реална база.

"Това е тясна пътека да се избегне кризата", посочи Костов.

"Моят личен интерес е напълно защитен от държавата", отговори той на обвиненията, че проявява загриженост за съдбата на КТБ единствено заради вложенията си там. Атакуват го, защото е казал неудобни истини, е неговата версия.

"Налудничаво е да се обвиняват хората, които са вложили пари в банката, които са я кредитирали. Те може да бъдат ограбени от тези, които са взели кредити и нямат намерение да ги върнат при ликвидация. Не се дръжте като комунист - опитвате се да изкарате виновни тези, които кредитират банката", обърна се експремиерът към водещия.

"Хората разчитат на банковия надзор, на ДАНС и на прокуратурата - хората когато влагат парите си, разчитат на своята държава. А вие казвате - хората сами да си отговарят за последствията. Щом са вложили парите си в тази банка, да си понесат последствията. Това е болшевишко", продължи Костов. С вложителите трябва да се разговаря състрадателно и с разбиране, застъпи се той.

"Нека всички знаят, че ще бъдат третирани по този начин в условия на банкова криза", предупреди той. А по въпроса за вината - "Има виновни, цели институции са бездействали".

На въпрос кой ще управлява България след 5 октомври Иван Костов отговори: "В момента не е ясно".  Не е ясно и дали ДПСще управлява.

"Не съм политическо лице, нямам политически амбиции, не претендирам за избираемо място за каквото и да е", подчерта доскорошният лидер на ДСБ и добави, че войната срещу олигархията и мафията е била основна цел на партията му.

 

 

 

#Иван Костов #Корпоративна търговска банка #КТБ #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »