Дянков отказа да говори за бонусите, ядоса социалисти

Дянков отказа да говори за бонусите, ядоса социалисти
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков отказа да даде конкретен отговор на въпрос каква е точната сума на изплатените през миналата година бонуси. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков отказа да даде конкретен отговор на въпрос каква е точната сума на изплатените през миналата година бонуси.

Дянков предпочете да говори за приетите на първо четене преди ден изменения в Закона за държавния служител, а не за бонусите, предаде bTV.

В същото време премиерът Борисов за пореден път призова опозицията да върне бонусите.

Социалистът Ангел Найденов попита финансовия министър за общата сума, раздадена над заплатите в администрацията, и разпределението й по отделните структури.

След като не получи конкретен отговор, Найденов възмутено обяви, че не се интересува от това какво ще направят управляващите, а колко средства са раздадени 2011 г.

„Струва ми се, че се плашите от нещо, кажете защо криете истината“, добави Найденов, който смята, че управляващите се страхуват да не стане ясно колко пари са раздадени на „послушната администрация, с принос за изборния резултат на ГЕРБ“.

Найденов цитира данни, според които 19 млн. лв. са раздадени на по-малко от една трета от държавните административни структури.

„Сметката показва, че за всички са отишли между 40 и 50 милиона. Ако добавим към тях и тези 55 млн. лв. във финансовото министерство, стават над 100 млн. лв.“, изчисли депутатът.

Финансовият министър му отговори, че допълнителното материално стимулиране е регламентирано в 52 специални закона, а 41 от тях са от времето на Тройната коалиция и били направени „по схемата 3:5:8 да крадете държавата“.

„Единственият правилен ход за вас е да подкрепите промените в Закона за държавния служител“, заяви Дянков и уточни, че не е отговорил конкретно на въпроса, защото това били „дребни задявки“.

Дянков посочи, че сумата е ясно записана в Закона за държавния бюджет и е многократно по-малка от тази за предишните години в Тройната коалиция.

„Вие ще кажете, че тогава икономиката беше по-добра, аз пък ще ви попитам защо не си разплатихте 4-те милиарда лева заем, а ги оставихте нашето правителство да ги плаща. Това е доста неконструктивен диалог“, оплака се заместникът на Борисов.

„Досегашният модел за бонусите на държавната администрация е неефективен“, обяви Дянков на база впечатленията си от обществената полемика за бонусите.

Той отбеляза, че по-голямата част от тази реформа ще стане с поправките в Закона за държавния служител, които предвиждат да се премахне допълнителното материално стимулиране от такси и глоби, доказало се за 16 г. като лоша практика и неправилен стимул за мотивация на служителите.

#бонуси #вицепремиер #Министър на финансите #Дянков #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"