Васил Щонов: Ситуацията в енергийния сектор е тежка

Васил Щонов: Ситуацията в енергийния сектор е тежка
Щонов освободи и Илко Желязков от БЕХ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Илко Желязков, член на Съвета на директорите на БЕХ, е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни". Това обяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в ефира на бТВ.

По думите на министъра всички освободени до момента не са си вършели добре работата.

Щонов обяви, че енергийният сектор е в много тежко финансово състояние, с много голяма задлъжнялост, която се е натрупала в доста дълъг период от време, благодарение на редица непоследователни решения, вземани за последните 5 до 10 години.

"НЕК е основният оператор на регулирания пазар в България. При регулирания пазар токът, който се произвежда в електрическите централи се изкупува на задължителни цени и обем. Реалният дисбаланс в момента се очаква да бъде близо до 1 млрд. лева загуби", обяви министърът.

По думите му към това трябва да се прибавят и съществуващите задължения на НЕК, които са 2,9 млрд. лева, което прави близо 4 млрд. лева дългове на НЕК.

"Интересното е, че 1 млрд. лв. се натрупва само за 1 година. Когато имаш компания с дългове, които надвишават приходите, говорим за много тежка финансова ситуация", подчерта Щонов.

По думите му има редица непоследователни и озадачаващи решения, взети от хората, управлявали този сектор в миналото.

Според Щонов трябва да има плавно повишаване на цената на тока.

"От гледна точка на анализите нужно е плавно повишаване на цената на тока в период на няколко години. Ако се вдигне цената рязко всичко ще влезе в баланс и за една година ще се изчистят нещата. Но това значи скачане на цената на тока с 50%, което не е необходимо за хората", каза още министърът.

#Васил Щонов #ситуацията #енергиен #сектор #тежка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори