Животните в зоопарка не са умрели от „син език“

Животните в зоопарка не са умрели от „син език“
Починалите животни са 3 гаура, 2 яка, козирог и камила. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Смъртността на животните в Зоологическа градина София не е причинена от болестта „син език“. Резултатите от лабораторните проби отхвърлят заболяването, съобщиха от БАБХ.

Починалите животни са 3 гаура, 2 яка, козирог и камила.

След подаден сигнал за повишена смъртност на животни в столичния зоопарк, служители към Областна дирекция по безопасност на храните, София град веднага са извършили проверка на място.

Взети са всички необходими професионални мерки, за установяване на причинителя, уточняват от БАБХ.

Изпратени са органи за вирусологично, бактериологично и токсикологично изследване в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт "проф. д-р Г. Павлов" (НДНИВМИ) към БАБХ.

Изпратени са и проби от храната на животните за изследване за наличие на пестициди и микотоксини, като към момента наличните количества от фуража са под забрана и другите животни не се хранят с тях. Резултатите от останалите лабораторни изследвания се очакват до дни.

След посещение в затворения от вчера Столичен зоопарк кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на директора на зоопарка да не пести средства и екипи, за да може да се направи най-доброто за животните, и всички, които могат да бъдат спасени, да бъдат спасени.

#столичен #зоопарк #смърт #животни #син език #БАБХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"