Четирима българи участват в референтните групи на ESCO

Четирима българи участват в референтните групи на  ESCO
Снимка: computerworld.bg
A A+ A++ A

Четирима българи са одобрени за участие в референтните групи на европейския проект ESCO („Европейска класификация на уменията, компетенциите, квалификациите и професиите“). Двама от експертите са представители на сектор „Машиностроене“, един е от сектор „Фасилити мениджмънт“ и един – от сектор „Безалкохолни напитки“, съобщиха от Българската стопанска камара.

Проектът ESCO се осъществява в периода 2010-2017 г. и е част от стратегията „Европа 2020“. ESCO се стреми да въведе мултиезична, структурирана и лесна за използване терминология за уменията, компетенциите, квалификациите и професиите, която да улесни комуникацията между бизнеса и образователните институции на европейско ниво. Целта е да се намери общ език между потребностите на работодателите и образователната система, които заедно да се стремят към устойчив растеж.

В рамките на проекта се предвижда изработване на изисквания за формални и неформални квалификации, умения и компетенции за близо 5000 професии и 6000 длъжности, преведени на всички 22 официални езика в ЕС. В това отношение България е лидер спрямо останалите страни членки на ЕС благодарение на осъществявания от БСК проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“. В рамките на проекта на БСК са описани изискванията за 460 ключови длъжности, вкл. над 1800 компетенции и 9000 поведенчески индикатора, извлечени от практиката, чрез които се установява степента на владеене на съответната компетенция.

 

#ЕС #БСК #Българската стопанска камара #професии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"