Фандъкова: Състоянието на някои животни в зоопарка не е добро

Фандъкова: Състоянието на някои животни в зоопарка не е добро
A A+ A++ A

Състоянието на някои животни все още не е добро, установи кметът на София Йорданка Фандъкова след посещение в затворения от вчера Столичен зоопарк.

Тя е разпоредила на директора на зоопарка да не пести средства и екипи, за да може да се направи най-доброто за животните, и всички, които могат да бъдат спасени, да бъдат спасени.

Тревогата идва от подозрението, че е възможност умрелите през уикенда животни да са били отровени. От труповете са взети дори проби за син език, но е много малко вероятно това да е причината според специалистите.

Зоопаркът беше затворен за посетители в понеделник, след смъртта на няколко тревопасни животни - три гаура, един як и една камила.

Пробите, взети от труповете, храната и водата от експерти на агенцията за безопасност на храните ще бъдат готови в четвъртък, тогава ще стане известна и причината за смъртта.

"Изследва се всичко - храната, която е давана на умрелите животни, водата, която са пили, пространството, в което са живели", обясни Фандъкова.

Все още не може да бъде изключена нито една версия за случилото се. "За мен най-важно е да спасим животните, които са болни в момента и да няма опасност за хората", подчерта Фандъкова.

Директорът на Регионалната здравна инспекция е уверил, че за хората няма никаква опасност. Но се изчакват първите резултати от изследванията, за да може да се вземе решение кога да се отвори зоологическата градина.

#животни #състояние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »