Системата не куца, а е пълен инвалид

Системата не куца, а е пълен инвалид
Снимка: www.parliament.bg
A A+ A++ A

В страните с добре развити политически системи няма значение коя партия управлява, дори дали има правителство. Пример за това е Белгия, която остана без кабинет година и половина, но стандартът на хората не се промени и страната остана далеч от България, която е първенец в класацията по бедност в ЕС.

Прогнозите за партийните листи за предсрочните избори на 5 октомври, където челните места са заети от вече добре познати от 25 години лица, повече от които компрометирани, показват, че нещо в системата не само куца, но е пълен инвалид.

Щом тези хора за толкова години не успяха да изградят прилична система на управление, означава, че или не ги бива, или не желаят по определени причини. Това не изисква кой знае какви усилия, защото моделът вече работи в по-развитите страни, трябва само да го приложим чрез гласуване на адекватни закони и контрол при прилагането им. Очевидно е, че със същите хора системата няма да проработи, а ако това се случи, то ще генерира политически клонинги на същите хора.

Нищо лично, но в 25-и МИР в София ще мерят сили Михаил Миков, Бойко Борисов, Меглена Кунева, Волен Сидеров, Росен Петров от "България без цензура", лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Ивайло Калфин от АБВ. Подобна е ситуацията в повечето големи градове.

Голяма част от политиците в Реформаторския блок са нови лица, но прави впечатление, че бързо усвоиха старите „номера“ - много обещания и лозунги, малко реални и изпълними предложения. Радан Кънев дори заяви, че от РБ зависи посоката, в която страната ни ще тръгне. Подобно самочувствие би било похвално, ако г-н Кънев работеше в шоубизнеса.

Новите политици от „България без цензура“ повече се заканват и заплашват, какво ще се случи, ако дойдат на власт. Ще съдят, ще затварят, ще гонят. А най-страшната им закана е връщането на Народната република и казармата. Тя е по-страшна дори от творчеството на  заместник-председателя на младежката организация на "България без цензура" в Пазарджик Милен Шехтов, качено на сайта на Николай Бареков: "Българийо, ъгъл в пирамидата, Българийо, юмрук на барикадата, Българийо, ягуара на бригадата."

Достигаме до парадокса – тези, които имат опит, имат лош опит, онези, които нямат, не показват особени качества. За сметка на това всеки ден ни обясняват кое е ляво и кое е дясно. Само не разбрахме кое е разумно.

Социологът Юрий Асланов прогнозира, че партии, които са извън кръга на основните политически играчи, че получат много по-голяма подкрепа, отколкото на предишни избори. Обяснението за това е отхвърлянето и нехаресването на всички основни партии и търсенето на алтернативи в лицето на нови играчи. Социологът коментира, че на този етап няма изгледи да се приближаваме към стабилно правителство.

Само човек, живял в отшелничество близките 10 години, би казал обратното. Не може счупената грамофонна плоча, зациклила на едно място, изведнъж да засвири, че и звукът да е качествен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"