Българско злато заминава за Австрия

Българско злато заминава за Австрия
Златно съкровище от Историческия музей в Карлово ще бъде изложено на Международна изложба в гр. Мелк, Австрия. Снимка: Община Карлово
A A+ A++ A

Златно съкровище от Историческия музей в Карлово ще бъде изложено на Международна изложба в гр. Мелк, Австрия.

На 12 март за участие в Международна изложба в гр. Мелк, Австрия, заминава златно съкровище на Историческия музей в Карлово от времето на Теодор Светослав, съобщиха от Община Карлово.

То се състои от пет наушника и една украса. Наушниците са от 20-каратово злато с емайл, с изискана техника на направа. Украсата за дреха е от сребро и позлата.

Съкровището е било намерено в местността Брегът в с. Дъбене и е предадено през 1958 година на Историческия музей в Карлово. След това дълги години е било изложено в Националния исторически музей в София. Върнато е преди няколко години на музея в Карлово.

Международната изложба ще бъде открита на 31 март и ще продължи до 1 ноември 2012 година. В нея ще участват 10 музея от България, музеи от Сърбия, Румъния, Гърция и други страни и ще се нарича „Златна Византия и Ориента“.

Изложбата е в замъка Шалабург, отстоящ на 5 км от гр. Мелк. В манастира на град Мелк се намира най-богатата библиотека в света.

Златното съкровище на Историческия музей в Карлово ще бъде придружено от Петя Цолева, временно изпълняваща длъжността директор на музея.

#Карлово #съкровище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"