Русия праща втори хуманитарен конвой в Украйна

Русия праща втори хуманитарен конвой в Украйна
Сергей Лавров Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия ще изпрати втори хуманитарен конвой за бедстващото население в Източна Украйна. Това съобщи на брифинг външният министър Сергей Лавров.

„Надяваме се вторият конвой да бъде изпратен през следващите няколко дена. Киев е получил предизвестие”, каза Лавров.

Дипломатът уточни, че е външното министерство на Украйна е получило подробен списък с вида и количеството на товарите, които се планира да бъдат изпратени.

„Надяваме се, че предвид получения вече опит няма да отнеме толкова време, както бе в случая с първия”, добави министърът.

Първият руски конвой с хуманитарни помощи влезе в Украйна без разрешение от властите в Киев. От руското външно министерство обясниха, че решението е било взето от Москва, а Кремъл предупреди да не се правят опити за спирането му.

287-те камиона превозвали 400 тона различни видове булгур, 340 тона консервирано месо, 30 тона сол, 100 тона захар, 60 тона млечни консерви, 0,8 тона чай, 679,5 тона бутилирана вода, 62,4 тона детски храни, 12 300 спални чували, 54 тона медикаменти и медицинско имущество.

Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко обвини Русия в „пряка инвазия".

Срещата на 26 август в Минск, когато ще се срещнат руският президент Владимир Путин и президентът на Украйна Петро Порошенко, ще позволи да се определи на какъв етап се намират усилията за разрешаване на украинската криза, посочи министърът на външните работи.

#Русия #Москва #Украйна #Сергей Лавров #Лавров #конвой #помощи #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"