Рапърът Абдел Маджед Абдел Бари екзекутирал Джеймс Фоули

Рапърът Абдел Маджед Абдел Бари екзекутирал Джеймс Фоули
A A+ A++ A

23-годишният лондонски рапър Абдел Маджед Абдел Бари е вероятният екзекутор, обезглавил американския журналист Джеймс Фоули, предаде "Фокс нюз", позовавайки се на британското и американското разузнаване.

По данни на телевизията Бари е бил в сирийския град Рака, обявен за столица на "Ислямска държава". Там Джеймс Фоули е държан като заложник.

Бари е заснет няколко дни преди убийството на Фоули, държащ в ръцете си глава от обезглавен сирийски войник. Фигурата от снимката има сходство с палача видян във видеото с Фоули.

Бащата на Бари, който е роден в Египет, е бил екстрадиран от Лондон в САЩ през 2012 година заради предполагаема връзка с Осама бин Ладен и с атентатите срещу американски посолства в Африка през 1998 г.

Бари е заминал за Сирия миналата година, за да участва в гражданската война там на страната на „Ислямска държава”.

Според британските издания The Sunday Times и The Sunday People, Бари е член на група от най-малко трима родени в Обединеното кралство бойци на „Ислямска държава”, известни сред бивши заложници като „Бийтълсите”.

За Абдел-Маджед Абдел Бари се смята, че е палачът известен като „Джон“. Другите британци са  Абу Хюсеин ал-Британи от Бирмингам и Абу Абдула ал-Британи от Портсмут.

Като диджей Бари се нарича „The Wannabe“. Той говори с лондонски акцент, подобен на този, с който говори „Джон“ от видеото с екзекуцията на Фоули.

Смята се, че Бари е лидер на триото и е човекът, публикувал видеото в медиите. Неговите двама сътрудници наричат себе си „лъвовете“, име което те използват и в електронно писмо изпратено до роднините на Фоули.

Тримата са публикували в социалните мрежи собствени снимки с оръжие АК-47 в Сирия, като Абу Абдула ал Британи е написал:“Вие не може да усетите какво е чувството след битка“.

Заложниците освободени от лагера в Рака са казали, че тримата британци са отговаряли за чуждестранните пленници.

Експертът по сигурността Чарли Едуардс заявява че сега триото ще бъде преследвано от силите за сигурност:

„Тримата ще бъдат преследвани от службите във Великобритания и САЩ. Самият факт, че те са публикували свои снимки в социалните медии улеснява нашите разузнавателни служби. Те ще разговарят с техни приятели и семействата им, за да изградят техните профили и успеят да ги задържат“.

#Джеймс Фоули #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници