Силни трусове днес от Иран до Калифорния

Силни трусове днес от Иран до Калифорния
A A+ A++ A

Близо 100 души са транспортирани в болници в Калифорния след земетресението с магнитуд 6, разлюляло околностите на Сан Франциско, съобщи местният телевизионният канал Ей Би Си 7.

Пострадалите са получи травмите си главно от падащи предмети.

Според сеизмолози това е най-силното сеизмично събитие в района за последните 25 г. след труса от 6,9 през 1989. Те оценяват на 54% вероятността да се повтори силно земетресение в този район в близките дни.

В същото време в различни точки на света днес са регистрирани трусове с различна мощност. Ето подробности за най-големите:

Силно земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер е разтърсило американския щат Калифорния, обявиха от американската геоложка служба. Според Европейския сеизмологичен център пък два труса с магнитуд 6 и 5,8 по скалата на Рихтер са регистрирани в района на залива на Сан Франциско около 3:20 часа местно време (13:20 часа българско време). Трусовете са на 10 и 11 километра дълбочина. Епицентърът на първия трус е на 589 километра северозападно от Лос Анжелис, 83 км югозападно от Сакраменто и 10 километра южно от Напа.

Вторият трус е регистриран на 585 километра северозападно от Лос Анжелис, 87 км югозападно от Сакраменто и 17 километра южно от Напа.Няма данни за загинали хора, нито за сериозни материални щети.
Жителите на Сан Франциско и Дейвис също са усетили труса. Според телевизия NBC няма предупреждение за цунами.

Над 50 хиляди домакинства са останали без електричество след силното земетресение, което в неделя разтърси западното крайбрежие на САЩ, северно от Сан Франциско. Трусът с магнитуд 6 по скалата на Рихтер бе регистриран на 5 мили северно от град Американ Кениън, щата Калифорния, но бе почувстван и в Сан Франциско.

Две земетресения с магнитуд 5,3 и 4,9 са регистрирани през изминалата нощ в района на вулкана Бардарбунга в южната част на Исландия. По-рано властите издадоха червена тревога във връзка с опасността от вулканично изригване. През изминалата нощ геоложката служба на САЩ е регистрирала два труса на разстояние 17 километра един от друг. Първият е бил с магнитуд 5,3, а центърът му е на дълбочина 5,4 километра. Второто земетресение е било със сила 4,9 и дълбочина 10 километра.

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в Румъния, посочиха от Румънския геофизичен институт. Няма загинали и пострадали хора, нито материални щети.
Епицентърът на земетресението се намира в сеизмично активния район Вранча, а дълбочината му е на 147 километра под земната повърхност. Трусът не е усетен в столицата Букурещ.

Земетресение с магнитуд 5,2 е регистрирано в неделя и в иранската провинция Хузестан, на границата с Ирак, предаде Институтът за геоложки проучвания на САЩ. Според сеизмолозите, подземните трусове са станали в 7.14 часа местно време (5.44 българско време). Огнището на труса е било на около 10 км дълбочина, а епицентърът му на около 480 км югозападно от столицата Техеран.

Земетресение с магнитуд 6,6 разтърси централната част на Чили, предаде Институтът за геоложки проучвания на САЩ. Данни за пострадали и сериозни разрушения няма.
Трусът е станал в 18:32 местно време на около 108 км северозападно от столицата Сантяго, на дълбочина от 32 км.
Националната служба за реакция при бедствия, според която земетресението е с магнитуд 6,4, съобщава, че трусът е усетен в Сантяго и пет други региона на страната.
Чили е една от сеизмично най-активните държави в света, тъй като се намира в т. нар. „Огнен пръстен” на тихоокеанския басейн.

#земетресение #трус #Калифорния #Румъния #Чили #Исландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »