Жега на Петрова нива

Жега на Петрова нива
A A+ A++ A

Напрежение между симпатизанти на НФСБ, ВМРО и тези на партия „Атака” превърна поклонението на паметника на Петрова нива в предизборно съизмерване. Наложи се жандармерия да прави верига, за да могат привържениците на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов  и Волен Сидеров да покажат как се прекланят пред паметта на поборниците от  Илинденско-Преображенското въстание.

В крайна сметка всичко се размина без сблъсъци между политическите формации. Лидерите на „Националния фронт за спасение на България” - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов поднесоха венци на паметника и дръпнаха речи пред своите симпатизанти, след което ги приканиха да отидат към параклиса „Св. Петка”, за да запалят свещи в памет на загиналите.

Почти по същото време премина и митингът, организиран от „Атака“ - на около 300 метра от паметника.

Междувременно граждани, дошли да поднесат цветя и да се поклонят пред портретите на героите от историческото събитие, се дивяха защо е отцепена задната част на постамента.

Оказа се, че са взети предпазни мерки, след като са открити няколко дълбоки пукнатини, които застрашават целостта на конструкцията. Няколко камъка вече са паднали, с просто око се вижда неравната повърхност, особено в задната част.

Тракийци от цялата страна се събраха на тържествената заря-проверка по случай 111-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание.

Какво казаха политиците:

Валери Симеонов: "Днешната дата 23 август е достойна да бъде национален празник. Ние трябва да прекланяме глави, да сме длъжници пред подвига на жертвите на Илинденско-Преображенското въстание.
Видяхме как абсолютно всеки национален празник или свято честване, като днешното на 111 години от Илинденско- Преображенското въстание, се използва не само за партийни цели, което е изключително грозно. Като че ли това стана пейзаж от българската политическа обстановка. Грозно, недостойно е, но ние няма как да се подадем. Ние си знаем нашето място, ние сме тук не, за да подчертаем своите личности, особи, партии, а за да се поклоним пред святото дело на загиналите. И тук няма място за никаква партийна партизанщина”.

Георги Първанов: "Когато самият паметник е в тежко състояние, всеки българин трябва да даде нещо от себе си, всеки истински патриот. Нещата трябва да стават по закона, с активната намеса на държавата.
Очевидно хората живеят зле, но прави чест на мнозина, че въпреки тежкото състояние, бедствено за някои, идват тук, намират сили. Вероятно те спестяват цяла година, за да дойдат тук, за да се съберат да се пречистят в този истински храм на родолюбието. Радвам се, че и аз можах да бъда съпричастен към тяхното настроение.


#Петрова нива #Илинденско-Преображенското въстание #Валери Симеонов #Красимир Каракачанов #Волен Сидеров #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"