Христосков обеща нови програми за заетост в Мадан

Христосков обеща нови програми за заетост в Мадан
A A+ A++ A

Да увеличи до края на годината персонала до 200, а на по-късен етап и до 400 души - това обеща вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков днес при откриването на рудника "Върба-Батанци" край Мадан. 

"Тук съм водил тежки преговори за закриване на мини, за изплащането на забавени заплати, за пенсиониране на хора с липсващи документи. Радвам се, че днес откриваме нови работни места", каза Христосков.

Рудникът е затворен през 1999 г. и е даден на концесия през 2012 г. "Във възстановения "Върба-Батанци" до момента са открити 150 работни места", посочи министърът.

"Върба-Батанци" е първият рудник в България, който влиза в експлоатация през последните 25 години. От 2012 г. насам в "ГОРУБСО-Мадан" и "Върба-Батанци" са инвестирани общо над 52 млн. лева. "Средната заплата в предприятията е 1500 лева, осигуровките се плащат навреме, а всички изисквания за безопасен труд се спазват", съобщи Христосков.

От открития днес "Върба-Батанци" рудата ще се извозва подземно до флотационна фабрика в Рудозем. "Това високотехнологично решение е доказателство за навлизането на новостите от науката в практиката, което ме прави щастлив", подчерта вицепремиерът Христосков.

Вчера той се включи в тържествата по отбелязването на празника на град Мадан и честването на Деня на миньора в Мадан и Златоград. Пред миньорите и жителите на Мадан вицепремиерът увери, че всички програми и мерки за заетост ще продължат. Те са особено важни за региони с ниво на безработицата значително над средното за страната, какъвто е Мадан с 25.8%. "Ще стартираме и нови програми за заетост с акцент върху младежите. Курсовете за квалификация и преквалификация също са приоритет, защото чрез тях човек може да премине от временна към постоянна работа", подчерта вицепремиерът.

Той пое ангажимент да предложи решения за пропуските в законодателството при пенсионирането на миньорите. "С тези промени ще се гарантира, че миньорите, които ще се пенсионират от 2015 г., ще получават същите пенсии като колегите им, които вече са пенсионери", поясни министърът.

Източник: БГНЕС

#Мадан #Йордан Христосков #заетост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »