Свикват спешно Съвета по сигурност заради срещата на върха на НАТО

Свикват спешно Съвета по сигурност заради срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спешно заседание на Съвета по сигурност към премиера Георги Близнашки ще има в сряда – 27 август. То е по предложение на военния министър Велизар Шаламанов и трябва да обсъди позиция на срещата на върха на НАТО в началото на септември.

България все още няма национална позиция

и визия как ще се развива в НАТО до 2020 г., обяснява Шаламанов на последното заседание на правителството.

Документът трябва да бъде обсъден и приет на заседанието в сряда с участието на президента Росен Плевнелиев или негов представител. След това и Министерският съвет ще трябва да го приеме изключително бързо, за да е готов за срещата в Уелс. На нея, освен Плевнелиев, ще присъстват и министрите на външните работи и на отбраната - Даниел Митов и Велизар Шаламанов.

Има проблем с

плащането на членския внос на страната ни в НАТО в размер на 15 милиона лева

обясни Велизар Шаламанов пред БНР.

"Проблемът произтича от 100 милиона лева намаление на бюджета на министерството, при положение че той е далеч под изискуемите 2 процента за ефективно членство в Алианса. Моделът в НАТО е изключително гъвкав. Там страните се поканват да внесат част от членския си внос, когато възникнат конкретни разходи. Ако някоя от страните няма възможност да внесе парите, други страни внасят част от своя членски внос. Нашата вноска може да бъде разсрочена, но в рамките на годината. Ние направихме нашите разчети, така че няма да имаме затруднения да изплатим членския си внос към НАТО", посочи Шаламанов.

Страната ни има и задължения към Русия

за поддръжка на военна техника. Според военния министър плащанията ще бъдат разпределени така, че да се влезе в месечните лимити за плащания към Москва.

Това, което може да бъде отложено, докато се случи втората актуализация на бюджета и докато имаме стабилен бюджет за следващата година в рамките на 1,5 процента от БВП, ще се опитаме да отложим до периода, в който ще има финансово осигуряване, уточни Шаламанов.

#Съвет за сигурност #НАТО #Плевнелиев #Даниел Митов #Велизар Шаламанов #отбрана #министри #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници