Вече мерим нивото на захарта без кръвна проба

Вече мерим нивото на захарта без кръвна проба
A A+ A++ A

Вече ще мерим нивата на кръвната захар с използване на лазер. Методът е разработен от учени от Принстънския университет (Princeton.edu).

Засичането става чрез насочване на специален лазер към дланта на пациента. Така той измерва количеството на захарните молекули, абсорбирани от тялото. Лазерният лъч се прицелва към междуклетъчната течност в кожата, която надеждно отразява нивото на кръвната захар. 

Традиционно, в медицинските устройства се използва близко инфрачервено лъчение, но учените от Принстън използват средно. Близкото лъчение не се блокира от водата и това го прави подходящо за прилагане в човешкото тяло, но от друга страна то взаимодейства с редица киселини и химикали в кожата и не би могло да засича кръвната захар.

Средното инфрачервено лъчение пък има други ограничения, но научният екип ги е преодолял, създавайки нов вид устройство, произвеждащо средно лъчение, което са нарекли кватов каскаден лазер.

Устройството вече е тествано върху здрави хора, като е мерена кръвната им захар преди и след изяждане на определено количество желирани бонбони. Резултатите показват, че при новия тест има по-високо ниво на средна грешка в сравнение с кръвна проба, но то е в рамките на клиничните изисквания за прецизност.

#кръв #кръвна захар #измерване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"