Българи превземат Бяло море

Българи превземат Бяло море
Снимка: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Близките брегове на Бяло море в Гърция са окупирани от българи от югозапада. Този сезон туроператорите направиха големия удар с еднодневни турове до плажовете на юг. Ако преди от Благоевград дневно тръгваше по един автобус, то сега заминават минимум пет. Това прави около 250 души всеки ден, и то от един град.

Цената за ден морско изживяване е 20 лева

пише "Труд" (Тrud.bg) . Хитът това лято са Тузлата и районът на Офринио, близо до Кавала. До там километрите от Благоевград са едва 200. Тръгването е в 6:00 ч. сутринта, така в 9:00-10:00 ч. всички вече са налягали на пясъка.

И гърците от зор да комуникират с най-голямата група туристи това лято са наели български персонал. Това обикновено са млади хора, които говорят гръцки. Тичат и работят като луди от сутрин до здрач за 600 евро месечно, което е цяло богатство за нашите стандарти.

Собствениците на заведения са написали менютата на български, много от табелите - също, както и офертите за наеми и продажби на имоти. Гърците от Тузла казват, че

нашите богаташи са особено добре дошли

Те купуват от години малки хотелчета, ресторанти и земя. Затова и гостоприемството на гърците вече е различно, но все пак избирателно. Ако си по-беден, ти четат лекция как да спазваш правилата и сигурно са прави. Защото местните искат всичко да е подредено и ясно.

Лягаш на шезлонг - поръчваш кафе. Получаваш бонус вода. Но можеш да използваш само техните съоръжения - детски площадки, тоалетна, игри и забави. Дразнят се, че нашенци масово си вземали картите за тоалетна и не ги връщат, мърлят и на плажа остава сметище.

А българите казват, че са предоволни от гръцкото море и веднага обясняват - водата е чиста, хората са любезни, сервитьор те обслужва директно на плажа, цените са нормални. В заведенията шишче, наденица, кюфтета, кебапчета - всичко е по 1 евро. Няма драстични надценки.

Тишина и спокойствие - не вие люта чалга по морската ивица

Няма заляни-пияни да те прескачат, обясняват благоевградчани.

В Гоцеделчевско даже научили кога е пазарният ден в Офринио и пъплят до там в събота. Хем пазар, хем плаж. Купуват грънци, украси за дворове, дрехи, тенджери. Казват, че е евтино, а и стоката била по-качествена. Алъш-веришът върви, езици нито гърците, нито българите говорят, но се разбират идеално като извадят еврото.

Затова Бяло море заприлича на Черно 

От всеки ъгъл се разнасят пиперливи нашенски псувни, крясъци по децата, пищене на баби, подвиквания по сервитьорите. В ресторантите се вадят люти чушлета, нашенска бира се лее. Ей на това българите му викат кеф за един ден.

И минали години имаше турове до Гърция, но сега туроператорите казват, че има истински бум. Причината е дъждовното лято в България и продължилото по-хладно време. И още - пътували до нашето Черноморие докладвали на близките си, че водата е мръсна, имало фекалии и водорасли, цените били солени.

А като тръгне машината за слухове, спирка няма. Затова жителите на Пиринско, които са по-близо до Бяло море, избират гръцката дестинация. През почивните дни опашките на ГКПП- Кулата са огромни.

Граничните полицаи обаче са доста организирани и проверките стават бързо

изнервени няма. Единственото, за което не са се сетили, е да направят листовки за правилата за движение в Гърция и техните наказания.

Защото много български шофьори горят със стотици евро за нарушения, които у нас се считат или за дребни, или КАТ се прави, че не ги вижда . Затова е задължително да се знаят няколко глоби от Закона за движение по пътищата в Гърция:

- Ако не се спазват знаците, глобата е 200 евро.

Ако не се спре на знак “Стоп”, глобата е 700 евро

и отнемане на книжката за 20 дни. С толкова ще изгори шофьорът и ако премине на червено или направи маневра, която предизвиква задръстване или опасност за другите коли.
- При нарушаване на двойна непрекъсната линия, стоп линия и други глобата е 400 евро.
- Говорене по телефона по време на движение - 100 евро.
- Най-ниската глоба е 40 евро и е за превишаване на допустимата скорост с до 20 км/ч.
- При движение в насрещното платно, по площади и пешеходни зони - 200 евро.
- Движение по магистрала с над 150 км/ч, по скоростен път с над 130 км - 350 евро глоба и 60 дни без книжка.
- За неправилно изпреварване - 700 евро.
И носете всички документи на автомобила, включително големия талон, за да си нямате проблеми.

#Гърция #Бяло море #българи #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"