ЕЦБ прогнозира 0.1% спад в еврозоната през 2012 г.

ЕЦБ прогнозира 0.1% спад в еврозоната през 2012 г.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги съобщи, че банката вече прогнозира спад с 0.1% на БВП в еврозоната през 2012 г. спрямо предвиждания до момента растеж от 0.3%. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Европейската централна банка (ЕЦБ) ревизира към понижение прогнозите си за растеж в еврозоната, като предвижда спад с 0.1% на БВП през 2012 г. и запазване на инфлацията над целта в средносрочен план от 2%.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги съобщи, че банката вече прогнозира спад с 0.1% на БВП в еврозоната през 2012 г. спрямо предвиждания до момента растеж от 0.3%, предаде АФП.

Същевременно ЕЦБ прогнозира инфлация от 2.4% над целта й в средносрочен план, спрямо 2% преди това заради повишаването на цените на енергията.

Освен това ЕЦБ е по-песимистично настроена за 2013 г., като предвижда растеж от 1.1% спрямо 1.3% досега и инфлация от 1.6% спрямо 1.5% досега.

Драги, който съобщи, че банката е решила да запази непроменен основния си лихвен процент, потвърди „признаците на стабилизиране на икономиката на еврозоната“, но допълни, че тя все още е застрашена от спад.

За сметка на това рисковете от инфлация „вероятно ще останат над 2% през 2012“, каза още Драги.

„Но развитието на цените се очаква да отговаря на целта на валутната политика в средносрочен план“, т.е. след време повишаването на цените трябва да се върне под прага от 2%, но да остане близо до това ниво.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници