Ислямска държава искала откуп, за да пусне Фоули

Ислямска държава искала откуп, за да пусне Фоули
Кадър от видеото с екзекуцията на Фоули.
A A+ A++ A

Американският журналист Джеймс Фоули беше убит от джихадистите на ИДИЛ. Сега американският сайт GlobalPost публикува пълният текст на имейл от неговите убийци, пратен преди смъртта му. "Дадохме ви много възможности да преговаряте за освобождаването на вашите хора чрез транзакции на пари, условия, които други правителства приеха," се казва в текста. Писмото е адресирано до правителството на САЩ и нейните граждани, които го следват „като овце“.

Писмото е получено една седмица преди качването на видеото със зверското убийство на журналиста в YouTube директно от Ислямска държава.

GlobalPost е новинарската агенция, за която работеше самият Джеймс Фоули. „Вярваме, че текстът дава впечатление за мотивацията и тактиките на Ислямска държава“, казват неговите колеги. Те самите искали да разкажат историята на Джим докрай и да се погрижат за прозрачността, затова публикували текста на мейла.

Според мейла, терористичните милиции на ИД искали размяна на пленници – за „мюсюлмани, които в момента са под ваше попечителство“. Вместо това са последвали въздушни удари: „Сега започвате отново да бомбардирате мюсюлмани в Ирак, при това залагате на въздушни удари и подпомагате чужди армии, които да ви представляват, очевидно ви е страх от сблъсък лице в лице.“

По инфорнация на GlobalPost семействто на Фоули не е имало контакт с него в продължение на цяла година, времето в което той е бил отвлечен. След това през ноември са получили първто съобщение, в което за освобождаването му са били поискани 100 милиона евро.

В сряда САЩ потвърди, че журналистът е убит от ИД. Терористите разпространиха видео, което показва екзекуцията на отвлечения през 2012 в Сирия журналист. Там тероист, който говори с изявен британски екцент извършва убиството. В четвъртък пък стана ясно за акция на американците, в която са се опитали да го освободят, но се е провалила. Не са били открити никакви заложници, според съобщението на говорителя на Пентагона Джон Кърби.

#Джеймс Фоули #САЩ #ислямска държава #ИДИЛ #ИД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »