„Ислямска държава” държи над 20 заложници от западни страни

„Ислямска държава” държи над 20 заложници от западни страни
Джиадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), съобщи, че е обезглавила американския журналист Джеймс Фоули и заплаши да убие друг журналист в отговор на американските въздушни удари в Ирак. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Джихадистката организация, която екзекутира американския журналист Джеймс Фоули, държи още много заложници. Над 20 граждани на западни страни се намират в ръцете на "Ислямска държава". Както Стивън Сотлоф, който бе показан до мъжа, убил Фоули, така още редица хуманитарни работници, включително 21-годишната Ванеса Марцуло и 20-годишната Грета Рамели, са в плен на джихадистите, съобщава британският вестник "Телеграф". 

Сред заложниците са и трима души от Червения кръст, отвлечени през октомври.

Опасенията, че джихадистите ще изпълнят заканите си да убият заложниците, растат, а семействата им отстояват техния избор да отидат в Сирия.

„Какво можеш да отговориш, когато чуеш дъщеря ти да казва: „Мамо, в тази страна убиват деца, трябва да отида, за да помогна”, казва майката на Грета Рамели. „Как можеш да се отвърнеш от всички ценности, които си се опитвал да вкорениш за цял живот”, отбелязва тя.

Ръководителят на международната полицейска организация Интерпол осъди обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули и призова за международен отговор на заплахата, която представляват ислямистките екстремисти.

„Варварското убийство на Фоули от радикалната сунитска групировка "Ислямиска държава" (ИД) подчертава дълбочинната на нейната поквара, докато провежда терористична кампания в Сирия и Ирак”, каза директорът на Интерпол Роналд Ноубъл.

Той призова света да помни невинните хора, държани в плен от „кръвожадни терористи, които не познават нито състрадание, нито милост”. Предвид че екзекуторът изглежда е британец, Ноубъл призова за международен отговор на терористичната заплаха, която представляват радикализираните бойци, пътуващи до зоните на конфликти в Близкия изток.

#„Ислямска държава” #заложници #Джеймс Фоули #Интерпол #Сирия #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници