Животновъди сезираха прокуратурата за безхаберието на властта към болестта „син език”

Животновъди сезираха прокуратурата за безхаберието на властта към болестта „син език”
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Животновъдите са сигнализирали главния прокурор за безхаберието на изпълнителната власт заради болестта „син език”. Това заяви председателят на Националния говедовъден съюз и директор на Националния млечен борд Димитър Зоров.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви, че декларацията е входирана около 14:30 ч. и е подписана от над 20 декларатори.

В нея пише следното: „По повод на създалата се епидемична обстановка в страната, свързана с болестта „син език” по селскостопанските животни ние, българските животновъди Ви сезираме за престъпно, безстопанствено поведение от страна на изпълнителната власт на Република България, която за три месеца бездействие допусна неовладяване на първичното огнище на „син език” в град Ивайловград и към днешна дата позволи повсеместното развитие на болестта, епидемия и бедствено положение в цялата страна. Ние, българските животновъди, губим нашите животни с главоломна скорост и България рискува да остане без животни.”

На въпрос кой трябва да понесе отговорност за развитието на болестта, Зоров коментира, че виновен е този, който е отказал средствата и Агенцията по храните ги е поискала чрез министъра на земеделието, а Министерският съвет ги отказва като нецелесъобразни. По отношение на ваксината срещу „син език” Зоров посочи, че има 500 000 ваксини на склад, произведена в Испания, а самото решение ще бъде взето на среща на Европейската комисия на 5 септември.

Междувременно Министерство на земеделието и храните набеляза мерки за справяне със заболяването на „син език”.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов обясни, че едните са чисто организационни – връзката между различните служби. Още утре в района на Карлово и Калофер ще има показна за всички фермери, каза той.

По думите му другите мерки касаят клинични въпроси, които са в тясна връзка с компетенциите на ветеринарните власти. Според него е бил направен доклад за оценка на риска, който не може да е изцяло пълен, защото все още данните за разпространението на инфекцията, както и някои данни, които трябва да постъпят по отношение на това колко ще ни струва това, не са изчислени.

По отношение на ваксинацията, Костов подчерта, че по общо мнение на специалистите тя е необходима, но такава ще се извърши през пролетта.

Костов каза още, че са били обсъдени и мерки какви препарати трябва да бъдат използвани от фермерите, за да се ограничи разпространението на болестта и подчерта, че на сайта на БАБХ са качени всички препарати, които могат превантивно да бъдат използвани.

От МЗХ обещаха компенсации за загубилите животните си животновъди в размер на 150 – 250 лева.

#син език #животновъди #прокуратура #сезиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »