Скандал между български посланик и зам.-министър в Белград

Скандал между български посланик и зам.-министър в Белград
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова. Снимка: politika.bg
A A+ A++ A

До скандал се е стигнало неотдавна между българския посланик в Белград и зам-военния министър Августина Цветкова по време на официалното й посещение в Сърбия.

Посланикът Георги Димитров поканил Августина Цветкова на прием по случай националния празник на България 3 март.

Той й уредил и среща със сръбския министър на отбраната Драган Шутановац. Цветкова обаче заявила на Димитров, че той няма да я придружи, както е по програма.

Посланикът съобщи за разправията във „Фейсбук“ и определи случая като нарушение на дипломатическия протокол, предаде „Медиапул“.

В отговор от Министерство на външните работи му е било наредено в кратък срок да освободи резиденцията в Белград.

Президентът Росен Плевнелиев вече издаде указ за прекратяване на мандата на Димитров и назначаването на Ангел Димитров за нов посланик в Сърбия.

Георги Димитров е дипломат от кариерата. Той беше секретар на президента Георги Първанов по външната политика. Името му излезе в списъка с дипломатите – сътрудници на бившата Държавна сигурност, при проверката на Комисията по досиетата за агентурно минало на посланиците.

Димитров заедно с още двама посланици с досиета – Златин Тръпков и Андрей Караславов, спечелиха делата си на първа инстанция срещу министъра на външните работи Николай Младенов за предсрочното им връщане в България. Министърът обжалва пред по-висшата инстанция и делото там предстои.

Тримата посланици заведоха жалби против заповедите на Младенов, с които се прекратяваха дългосрочните им командировки поради изтичане на задграничния мандат.

Според тях заповедите противоречат на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства.

Бившият държавен глава Георги Първанов отказа да подпише указите, но настоящият Росен Плевнелиев направи това.

#Августина Цветкова #Белград #посланик #Сърбия #Георги Димитров #България #3 март #Министерство на външните работи #Фейсбук #Ангел Димитров #Държавна сигурност #укази #Росен Плевнелиев #Георги Първанов #президент #Златин Тръпков #Андрей Караславов #Комисията по досиетата #Николай Младенов #министър на външните работи #дело #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »