Във Враца все пак ще има военно поделение

Във Враца все пак ще има военно поделение
A A+ A++ A

Министерството на отбраната ще отдели 150 000 лева за възстановяване на военното формирование във Враца. Това стана ясно на среща на министъра на отбраната Велизар Шаламанов днес с кмета на община Враца инж. Николай Иванов, представителя на областната администрация Елена Стоилова и Ася Крумова от Гражданско движение ДНЕС.

Шаламанов отбеляза, че процесът на окомплектоване на военно формирование 54 990 във Враца не е спирал и ще продължи в рамките на сроковете, определени със заповедта. Той разясни, че е

спрял единствено ходът на процедурата за усвояване на 360 000 лева

предвидени само като първа стъпка за проектиране на мащабен ремонт на формированието. Вместо това, Министерството на отбраната (МО) ще отпусне 150 000 лева, които на този етап ще бъдат достатъчни.

Николай Иванов благодари за разясняването на недоразумението и отбеляза, че въпросът с възстановяването на военно формирование 54 990 не трябва да бъде политизиран. В срещата участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, съобщиха от МО.

На 14 август Велизар Шаламанов заяви, че работата по проекта за отварянето на поделението във Враца ще бъде замразена поради липса на финансови средства след актуализацията.

Изявлението на министъра предизвика силно недоумение сред хората в града защо се случва това с поделението, което няма никаква политическа окраска. О. з. подп. Радослав Гетов, който е зам.–председател на Инициативния комитет за възстановяването на врачанското поделение 52380, заяви че всички, с които говорил са недоволни и крайно разочаровани от политиката, която се налага от служебното правителство по една или друга причина, по едно или друго давление.

Местните направиха и протест в защита на поделението си

Бившият военен министър Ангел Найденов също коментира темата пред БГНЕС с думите, замразяването на проекта за възстановяване на поделението във Враца е една комбинация между политика и реваншизъм. Не мисля, че водещото в този случай е разбирането за недостиг на средства, каза той. "Зад това решение се вижда сянката на министъра преди мен -Аню Ангелов", коментира Найденов. Той подчерта, че дори и при решението за закриване на поделението, което се взе по времето на неговия предшественик не е имало никакви аргументи в тази посока.

Правителството на ГЕРБ затвори поделението въпреки недоволството в града. След като това се случи, градът изпадна в своеобразен шок. Поделението, освен всичко друго, осигуряваше и около 500 работни места. Местните твърдяха и че със закриването му от Плевен до Видин няма един войник. А една от мисиите на армията е да помага на хората в мирно време при бедствия, аварии.

След като Ангел Найденов смени Аню Ангелов като министър, започна работата по отварянето му. Очакваше се първите 35 бойци във възстановения батальон да бъдат назначени от 1 октомври т.г. Намеренията са крайната численост от 250 души да бъде достигната до декември.

#Аню Ангелов #Ангел Найденов #Велизар Шаламанов #военни #поделение #Враца #Министерство на отбраната #отбрана #войска #войници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »