Положението с бюджета е тежко, заяви премиерът Близнашки

Положението с бюджета е тежко, заяви премиерът Близнашки
Близнашки във Варна, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Положението с бюджета е тежко, заяви във Варна служебният премиер проф. Георги Близнашки.

Като причина той посочи планирането на приходите. Те били силно надценени, за да могат да се правят свободни харчения, и от тази гледна точка има надценяване на приходите с близо 2 млрд. лева.

Според него към днешна дата това е много опасно, защото "навлизаме в изключителна част от годината".

Допълнителни усложнения създава и необходимостта от съкращаване с 5 на сто на годишните разходи на министерствата, заради актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса с 225 милиона лева. Това означава, че реално министерствата трябва да свият разходите си с 15 на сто в оставащите месеци до края на годината, поясни Георги Близнашки.

Близнашки посети Варна за среща с кмета на града Иван Портних. Двамата обсъдиха мерките, предприемани от общината към момента за преодоляване на последиците от наводненията на територията на града. Правителството отдели за пострадалия от наводненията варненски квартал "Аспарухово" 1,8 милиона лева, припомни служебният премиер.

Премиерът съобщи, че преди дни е имал и разговори с еврокомисаря Кристалина Георгиева и апликационните форми, които обхващат оценката на щетите във Варна, Добрич и Велико Търново, и някои други райони, вече са в Брюксел и се очаква да дойдат средства по линията на фонд "Европейска солидарност".

Полагаме всички възможни усилия за да преодолеем последиците от природните бедствия, надяваме се природата да се смили, заяви още Близнашки. Той отчете и проведеното Национално съвещание на МВР, както и срещата с българския патриарх Неофит.

Отделихме още 800 000 лв. за осигуряване на противоградни ракети, но това е, като ни обясниха специалистите за един пуск, посочи Близнашки и допълни, че се надява градушките и дъждовете вече да са отминали.

#Георги Близнашки #бюджет #наводнения #Варна #приходи #градушки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници