Приеха: „Синя“ зона – 2 лв. и в събота

Приеха: „Синя“ зона – 2 лв. и в събота
150 лв. годишно ще плащат живеещите в „синята“ зона и 100 лв. – в „зелената“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столичният общински съвет (СОС) прие след дълги дебати промените в почасовото платено паркиране в „синята“ зона в София и новите карти за градския транспорт.

От септември се въвежда „синя“ зона в идеалния център, където паркирането ще струва 2 лв./час, съобщи Дарик радио. „Зелената“ ще е в по-широкия център с 1 лв./час. 150 лв. годишно ще плащат живеещите в „синята“ зона и 100 лв. - в „зелената“. За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока.

Това е едно от предложенията, което срещна силна съпротива на заседанието на съвета, защото не е ясно как ще се реши кой автомобил е първи и кой втори за домакинството.

Съветникът от „Синята коалиция“ Вили Лилков предложи тази идея да отпадне, както и да няма „служебен абонамент“ в София. Предложенията му обаче не се приеха.

Прието беше още и предложението за продължителността на действие на двете зони – от 8.00 до 19.00 ч. Освен това „синята“ зона ще действа и в събота между 8.00 и 14.00 ч.

Според съветника от БСП Георги Свиленски в крайна сметка това, което се предлага, е повишение на всички цени – и в „синята“ зона, и на картите за градския транспорт. Той заяви, че липсва анализ за по-високите цени и за дейността на частните превозвачи.

Съветникът от „Синята коалиция“ Атанас Атанасов пък даде за сравнение, че годишният винетен стикер за републиканската пътна мрежа струва 68 лв., а за центъра на София – 150 лв.

Голяма част от съветниците се обявиха и против служебния абонамент като цяло, защото според тях е незаконен.

„Цялата „синя“ зона е с 11 000 паркоместа, от които 5000 живущи там имаха винетни стикери. Затова трябва да направим така, че да не се напълни цялата, търсим рестрикции, защото зоната е малка и няма места“, обоснова предложението си председателят на транспортната комисия Радослав Тошев.

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева пък каза, че е проведено представително проучване сред столичани, като резултатите показват, че гражданите подкрепят предвижданите промени.

Според съветника от БСП Георги Кадиев пък всички промени се правят с цел Центъра за градска мобилност да събира повече пари. Той се противопостави и на това, че все още няма построен нито един общински паркинг със събраните пари от „синя“ зона.

#Георги Кадиев #Центъра за градска мобилност #Малина Едрева #Радослав Тошев #винетен стикер #Атанас Атанасов #Георги Свиленски #БСП #ГЕРБ #София #Вили Лилков #„Синята коалиция“ #„Синя“ зона #СОС #Столичният общински съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници