Няма виновни за трагедията с асансьора

Няма виновни за трагедията с асансьора
Жените са паднали от 9-ия етаж. Снимка: bg-tourinfo.com
A A+ A++ A

Около 2000 фирми в България имат лиценз за поддръжка на асансьори, а в Германия например са едва три. Въпреки това резултатите са налице. Във вторник жена загина при пропадане на асансьор във висока сграда в столицата, а друга е тежко ранена. Инцидентът е станал във вторник сутринта между 8 и 9 ч. в 12-етажен блок на "Цариградско шосе" 103, намираща се в района между хотел "Плиска" и 4-ти километър.

Никой не пое отговорност за трагичния инцидент. Фирми и служби си прехвърлят вината.

„Ремонтът на асансьора, който вчера уби жена в София, не е извършен от нашата фирма, а от друга, с която домсъветът е сключил договор. Разследващите органи ще се обърнат към нея, за да изяснят подробностите. Ние само поддържаме асансьора”, обясни Янко Костов от фирма „Витоша лифт”, която е ремонтирала трагичния асансьор, пред Нова телевизия.

Оказва се, че кабината убиец е приет с две въжета.

„Преди година се е наложило смяна на едно от въжетата. Асансьорът е прегледан. Има дневник, който показва кога за последно е извършен. Той е иззет от разследващите органи”, заяви още Костов.

По думите му тяхната фирма поддържа 700 асансьора от 32 човека.

„Дейността е разделена на две части – на поддръжка и надзор. Сградата е частна и надзора се извършва от лицензирана фирма, която има 6 души персонал и отговаря за 12 000 асансьора”, обясни Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Експертът съобщи, че у нас има около 2000 фирми с лиценз за поддръжка на асансьори, а в Германия например са едва три.

„От 10 години коментираме само следствията, а не причините. Царят е гол. Причината за тези трагедии тръгва от инспектората на Министерството на икономиката, което 10 години покровителства една мафия, която държи да остане това статукво с опасните асансьори”, каза от своя страна Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация.

#асансьор #Илия Златанов #Янко Костов #Стефан Цанков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »