Икономист: Свръхдефицит за България, ако не се актуализира бюджетът

Икономист: Свръхдефицит за България, ако не се актуализира бюджетът
Експертът прогнозира, че икономиката на България тази година ще се свие с цели 3 на сто. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

България ще влезе в рецесия през 2012 г. и ако не се актуализира бюджетът, може да стигнем и до процедура по свръхдефицит, смята икономистът Петър Чобанов.

Чобанов, който преди години оглавяваше Агенцията за анализи и прогнози към финансовото министерство, а след това и Комисията за финансов надзор, беше категоричен, че вече има номинален спад на българската икономика, което означава и драстичен спад на приходите в бюджета.

В интервю за Дарик радио експертът прогнозира, че икономиката на България тази година ще се свие с цели 3 на сто.

Ако страната надхвърли бюджетен дефицит от 3 процента, ще наруши два финансови пакта – европейският, който бе подписан в началото на март, както и българския фискален пакт, където максималната граница на дефицита е определена на две на сто.

Чобанов изтъкна, че брутният вътрешен продукт за последното тримесечие на 2011 г. е по-нисък от брутния вътрешен продукт за същия период на 2010 г., т.е. вече се наблюдава един номинален спад дори в икономиката, като той е доста значителен – с 2.8 процента.

„Това е ясен сигнал, че българската икономика навлиза в състояние на рецесия. И при едно номинално свиване на икономиката това означава свиване на данъчна база, това означава свиване на приходите – по-ниски приходи в бюджета от очакваните. Това означава, че без да се вземат мерки за оптимизиране на разходите, тяхното намаляване, се съдържа един потенциал за висок дефицит“, обясни той.

Ако вземем същия номинален размер на БВП, какъвто имаме за миналата година, и дори да предположим, че той няма да се свие допълнително, и ако разходите бъдат изпълнени в номинално изражение, каквито са планирани, това означава, че дефицитът ще надхвърли 3 процента, което пак означава, че ще изпаднем в ситуация на свръхдефицит, без да се вземат допълнителни мерки, каза Чобанов.

#Петър Чобанов #икономист #икономика #дефицит #бюджет #рецесия #България #Комисията за финансов надзор #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"