Телевизор „Опера“ все още „работи“ в Пловдив

Телевизор „Опера“ все още „работи“ в Пловдив
В годината, в която Лили Иванова изпява "Без радио не мога", на българския пазар се появява първият роден телевизор. Снимка: auction.bg
A A+ A++ A

В годината, в която Лили Иванова изпява "Без радио не мога", на българския пазар се появява първият роден телевизор. Негов изобретател е Христо Торнев, мястото е Слаботоковият завод "Ворошилов" в София, а годината е 1969.

45 години по-късно запазен екземпляр от първата серия "Опера -1" е продаден в Америка на търг за 15 000 долара. "Опера-3" е последната модификация, а как точно изглежда, може да се види на витрината на телевизионен сервиз в Пловдив.

Може да се види как изглежда кутията, защото цветното изображение е непостижимо за първите години на телевизията. Много хора се спират, защото хрумването ги привлича, споделя Йордан Данчев, за когото това не е първата работеща "Опера" - има още няколко подобни съчленени устройства, които носят перфектността на цифровата телевизия с романтиката на ламповия приемник. Колекционерите продължават да издирват подобни стари телевизори, цената им в сайтовете за продажба у нас не е като американската, но все пак никак не е за пренебрегване.

#Лили Иванова #радио #телевизор #опера #продажба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »