205954 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68577| EUR 1.95583| GBP 2.31821|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Дянков се хвали със занижени прогнози за икономиката

10 ноември 2011, четвъртък / 16:26; Коментари: 0
Send to Kindle
Дянков се хвали със занижени прогнози за икономиката
България ечетвъртата най-бързо развиваща се икономика в ЕС, според показателя за намаление на икономическия растеж. Снимка: БГНЕС

България е четвърта по прогнозен икономически растеж в ЕС за 2012 г. според есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, изтъкна финансовият министър Симеон Дянков.

На съвместното заседание на икономическата, бюджетната и комисията по здравеопазване в парламента по повод бюджет за 2012 г. Дянков се похвали, че макар да е занижена, прогнозата за българската икономика за догодина има най-малко понижение.

„За 2012 г. икономическият растеж на всички европейски държави беше намален трикратно. България е една от държавите с относително най-малко намаление – от 3,7% на 2,3% в икономическа прогноза за 2012 г. По този показател България е четвъртата най-бързо развиваща се икономика в ЕС. Това е обаче на фона на почти нулев растеж в целия ЕС“, каза той, цитиран от БГНЕС.

„Комисарят Оли Рен, излизайки с есенната икономическа прогноза, каза, че всички държави в Европа трябва да се готвят за рецесия, която може би ще е по-тежка от рецесията, от която излезе“, изтъкна още Дянков.

Но дори и да има спад в българската икономика, който е неизбежен, ако Западна Европа влиза в рецесия, стига да имаме растеж до 1%, този бюджет за 2012 г. ще издържи. Събитията от последните дни в Гърция, Италия, водят до мисълта, че това не е консервативен бюджет, а трябва да мислим за възможно по-консервативни насоки, защото това, което става около нас, няма начин да не ни засегне“, презастрахова се той.

„Заложили сме на финансова стабилност, на увеличаване на разходите само в социалната сфера, културата и спорта, на по-голямо съфинансиране по европейски проекти, за сметка на запазване на бюджетите в повечето министерства и известно намаляване на средствата за сектор „Сигурност“, посочи Дянков.

„В социалната област сме разчели увеличаване на минималната работна заплата до 290 лв. и след анализ ще се прецени дали могат да се увеличат доходите на социално слабите пенсионери. Бюджетът ще издържи – призовавам да се съобразяваме и с това, което става около нас в Европа“, категоричен бе финансовият министър.

За разлика от прогнозирания от ЕК икономически растеж за България от 2.3% за 2012 г., проектобюджетът на българското правителство предвижда ръст на БВП от 2.9%, като дори самият финансов министър вече призна, че подобна цифра е твърде оптимистична.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: