Папата призова корейците към помирение

Папата призова корейците към помирение
A A+ A++ A

В края на посещението си в Южна Корея главата на Римокатолическата църква папа Франциск призова всички корейци да признаят, че са братя и сестри, членове на едно и също семейство и на един и същ народ, като преодолеят над 60-годишните си разделения.

Папата отслужи литургия за мир и помирение на двете Кореи в катедралата „Мьондон“ („Сияен град“) в столицата Сеул.

По време на месата, на която присъства южнокорейския президент Пак Гън-хе, папата се обърна директно към корейците от двете страни на 38-ия паралел, а не към властите в КНДР и Република Корея, отбелязват агенциите.

Наблюдателите посочват, че по време на официалното си посещение Франциск не спомена нито веднъж комунистическия режим на Север, където малката католическа общност е призната, но подложена на строги ограничения.

„Днешната литургия е преди всичко молитва за помирение в това корейско семейство. Това е е един-единствен народ, който отправя своята болезнена молба към небето“, каза Франциск.

Преди литургията, в програмата на папата имаше два други важни срещи – с представители на други вероизповедания в Южна Корея и с корейки, експлоатирани сексуално от японските окупатори на полуострова в периода 1910-1945 г.

Пред входа на катедралата Франциск се срещна със седем възрастни корейки, някогашни сексуални робини, повечето от които в инвалидна количка. Той даде благословия и утеха на изстрадалите жени, като поздрави всяка от тях поотделно.

Папата отправи своя призив за мир на фона на започналите на полуострова нови съвместни американско-южнокорейски военни учения.

КНДР осъди остро маневрите като ново тласкане на полуострова на ръба на войната и предупреди, че ще нанесе безмилостен изпреварващ удар на съюзниците.

#папа #Франциск #Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"