„Уърлд трибюн“: България снабдявала „Ислямска държава" с оръжие

„Уърлд трибюн“: България снабдявала „Ислямска държава" с оръжие
"Ислямска държава" обхваща територии в североизточна Сирия и западен и северен Ирак. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е доставяла бронетранспортьори, стрелкови оръжия, гранатомети и патрони на радикалната група „Ислямска държава”, съобщава амеиканският сайт „Уърлд трибюн“, позовавайки се на по-ранна публикация на РИА Новости.

Дипломатически източници твърдят, че „Ислямска държава” е получавала оръжия от страни от бившия Източен блок. България, Хърватия, Румъния и Унгария са продавали на терористите противотанкови оръжия, ракети, миномети, защитни облекло и техника за свръзка. Поръчката била направена преди година.

Също така радикалната групировка е получавала оръжия и от САЩ и Турция. Западните спецслужби са организирали продажба и доставка на оръжия за „Ислямска държава“ в Ирак, срещу която днес САЩ нанасят въздушни удари. "Те са отговаряли за подбора на "проверени" доставчици на въоръжения от страните в източна Европа, организацията на парични трансфери, транзита и доставка в Близкия Изток на смъртоносни "хуманитарни" товари", твърди РИА Новости.

Хърватия е доставяла БТР-и и ракетни установки, Румъния е продавала основно бойни танкове, а Украйна – бойни машини на пехотата.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреждава за опасността, която представлява ислямистката група „Ислямска държава” за Европа. В свое изявление, публикувано в „Сънди телеграф“, Камерън заявява, че светът не може да пренебрегва създаването на радикален халифат в сърцето на Ирак.

Британският премиер подчертава, че „Ислямска държава” вече контролира територия от хиляди квадратни мили и ако светът не се справи с тези „варвари” екстремисти сега, те ще създадат „терористична държава” по бреговете на Средиземно море.

„Създаването на радикален халифат в сърцето на Ирак, който се простира и в Сирия, не е далечен проблем. Нито пък е проблем, който трябва да бъде обясняван с проведена преди 10 години война. Това е наш проблем тук и сега”, казва премиерът.

#САЩ #Ирак #оръжие #България #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"